Kmo's vallen zonder kredietverzekering

De meeste Vlaamse kmo-sectoren hebben tussen 2000 en 2007 hun financiële parameters kunnen opkrikken en zo een buffer kunnen opbouwen voor de komende crisis. Ondanks de relatief goede uitgangspositie staat nu al vast dat het faillissementsrecord van 2004 dit jaar gebroken zal worden. Dat blijkt uit het eerste kmo-rapport Vlaanderen van Unizo en Graydon.

30 december 2008

Delen

De gevolgen van de crisis voor de Vlaamse kmo's zullen pas volgend jaar volledig in kaart te brengen zijn, maar het recordaantal falingen dit jaar is veelzeggend.

In het derde kwartaal zijn de toekenningscriteria voor leningen door banken aan kmo's duidelijk verscherpt en die tendens lijkt zich in het vierde kwartaal verder te zetten. Een verborgen gevolg van het hoge aantal falingen is dat kredietverzekeraars hun premies voor kredietverzekeringen optrekken en minder interessante kredietaanvragen weigeren. Daardoor dreigen veel kmo's de komende maanden zonder kredietverzekering te vallen.

Overheidssteun

De overheid moet daadkracht tonen om de kredietverzekering voor kmo's betaalbaar te houden, zoals ze ook de banken ter hulp gesneld is, vindt Unizo. De organisatie klaagt ook aan dat de kennis van de overheidsinstrumenten erg beperkt is. Zo is het Participatiefonds slechts door 10 procent van kmo-ondernemers gekend, en de Overheidswaarborg amper door 6 procent.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.