Kleinhandel kan tijdens jaareinde niet zonder uitzendkrachten

Eén op drie zelfstandige winkeliers doet regelmatig een beroep op uitzendkrachten. Tijdens de drukke eindejaarsperiode loopt dat aantal nog op.

2 januari 2009

Delen

Vooral de zelfstandige voedings- en modezaken kunnen nu enkel met uitzendarbeid de eindejaarsdrukte en vakantieperiode van een deel van de vaste medewerkers doorkomen. Dat blijkt uit een enquête bij 200 zelfstandige winkeliers door het onderzoeksbureau Marketing Development in opdracht van de Unizo Winkelraad.

Onduidelijke wetgeving

Uitzendarbeid kost de winkelier gemiddeld dubbel zo veel als gewone tewerkstelling. Rechtstreeks aanwerven is een pak goedkoper, zeker als het om jobstudenten gaat. Maar hij schuift wel het papierwerk door naar het interimkantoor. Bovendien hebben de handelaars vooral problemen met de huidige onduidelijke wetgeving ter zake. Die houdt teveel risico's in voor de werkgever.

Unizo pleit voor een moderne, meer flexibele arbeidswetgeving met oog voor de pieken en dalen in sectoren zoals de kleinhandel. Daarnaast moet de onduidelijkheid rond de tewerkstelling van jobstudenten dringend uitgeklaard worden. "Jobstudenten en uitzendkrachten nemen geenszins het werk af van vaste werknemers. Ze vormen er integendeel een welgekomen en gewaardeerde aanvulling op," besluit Unizo.

(23/12/2008)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.