Individueel pensioensparen
Vorige

1 van 24

Volgende
Volgend artikel:

Pensioensparen loont: de cijfers

Kies ik voor een fonds of een verzekering?

Als je aan pensioensparen wilt doen, heb je de keuze tussen een pensioenfonds of een pensioenverzekering.
#

Pensioenverzekering

Kies je voor een pensioenverzekering, dan ken je op voorhand het minimale rendement dat je spaargeld jaarlijks zal opbrengen. Dat ligt bij de meeste verzekeraars rond de 2,5 procent. Op basis van dat cijfer krijg je bij het afsluiten van het contract een projectie van het eindkapitaal dat je minstens zult ontvangen als je elk jaar blijft storten.

Daar komt nog een jaarlijkse (variabele) winstbonus bij, zodat je échte rendement tijdens de meeste jaren wat hoger ligt dan het gewaarborgd minimum.

Pensioenfonds

De klassieke pensioenfondsen garanderen geen minimumrendement, maar evolueren mee op het ritme van de beurs. Tijdens goede beursjaren kun je 20 tot 30 procent winst boeken op één jaar. Maar als het stormt op de beurs, kun je ook wel eens geld verliezen. Meer onzekerheid, dus.

Maar op lange termijn, de blutsen en de builen erbij genomen, ligt het gemiddelde rendement van de pensioenfondsen gevoelig hoger dan dat van de verzekeraars, zelfs inclusief hun winstbonus. Een gemiddeld rendement van minstens 7 procent moet met een pensioenfonds in principe haalbaar zijn.

Beste keuze

Als je vele jaren te gaan hebt tot je pensioen, hoef je dus niet te twijfelen: een pensioenfonds is veruit de beste keuze.

Maar als je stilaan de pensioenleeftijd nadert, kun je maar beter wél rekening beginnen te houden met de risico's van je pensioenfonds. Kwestie van te vermijden dat je pensioenkapitaal een forse duik neemt net voor je met pensioen gaat. Want dan heb je de tijd niet meer om een fors verlies weer goed te maken.

Veilig stellen

Ben je 5 tot 10 jaar van je pensioenleeftijd verwijderd, is het moment aangebroken om je kapitaal veilig te stellen.

Dat kan heel eenvoudig door je opgespaarde pensioenkapitaal over te hevelen naar een 'defensief pensioenfonds'. Dat zijn pensioenfondsen die voor het grootste deel in obligaties zijn belegd en slechts beperkt in aandelen, waardoor ze een stuk minder gevoelig zijn voor de bokkensprongen op de beurs. De meeste banken hebben naast hun gewone of 'dynamische' pensioenfonds ook zo'n defensieve variant in de aanbieding.

9 augustus 2019
Anderen bekeken ook