Kans dat technisch talent verloren gaat, wordt kleiner

First Lego League
Via projecten als de First Lego League worden jongeren warm gemaakt voor technische richtingen.
Velen praten erover, weinigen doen er iets aan: het wegwerken van het grote tekort aan technisch geschoold personeel. In Limburg liggen de zaken wel wat anders. Met de opening van de prestigieuze T2 Campus krijgt iedereen met een schijntje belangstelling voor techniek de kans om zich bij te scholen tot een echte professional. Anderzijds wordt de interesse voor technische knelpuntberoepen stevig opgepookt door projecten als de First Lego League, dat zopas opnieuw van start is gegaan.

Het gebrek aan vakbekwaam personeel met een technische achtergrond manifesteert zich al erg lang in het hele land. Ook in de ons omringende naties is het huilen met de pet op om medewerkers te vinden die kaas gegeten hebben van machinerie, IT of specifieke bouwtechnieken. Goed bewust van de noodzaak om de instroom te verhogen, werden in Limburg een aantal ingrijpende maatregelen genomen na de sluiting van Ford Genk.

Een belangrijk resultaat daarvan is de gloednieuwe T2 Campus op het Thor Park in Genk, waar Syntra en VDAB Limburg een breed scala aan technische opleidingen aanbieden. Het nagelnieuwe complex werd zopas officieel geopend en de eerste cursisten hebben er inmiddels hun draai gevonden.

Goesting

Parallel worden er initiatieven genomen om de goesting naar technische ontplooing aan te wakkeren. Al op jonge leeftijd worden kinderen aangespoord om hun interesse in deze domeinen te ontwikkelen. Deze prikkeling moet leiden tot de instroom naar technische en andere STEM-studierichtingen, gevolgd door gespecialiseerde vervolgopleidingen en tewerkstelling in technische bedrijven.

Eén van die projecten is de First Lego League, een wedstrijd voor jongeren tussen 11 en 14 jaar. Ze krijgen de opdracht om in teamverband een technische opstelling met Lego-blokken in elkaar te steken. Daarbij worden ze intensief begeleid door 47 Limburgse bedrijven en 60 leerkrachten uit 34 scholen. “Iedere onderneming neemt tijdens de wedstrijd één team onder zijn hoede”, zegt Johann Leten, de gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg, dat het project coördineert. “Dat gebeurt door coaching, maar ook door een bedrijfsbezoek bij de onderneming.”

De sectoren die er later baat bij hebben, zijn enthousiast over het project. “Dit draagvlak bewijst de grote nood aan technisch geschoolde medewerkers”, stelt Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder-directeur van Confederatie Bouw Limburg. “Dat we geen geschikt personeel meer vinden, is hét grootste pijnpunt van de bouwsector. Hoog tijd om actie te ondernemen.”

(kme) - Foto: (HBvL) 

21 september 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook