Kan ik zorgverlof opnemen?

Je kan verlof nemen om gezins- of familielid (tot de tweede graad) dat ernstig ziek is te verzorgen of bij te staan. Dit verlof voor bijstand en verzorging van een zwaar zieke persoon, wordt zorgverlof genoemd.

19 februari 2009

Delen

met verlof

Voor deze vorm van verlof is een band van verwantschap noodzakelijk. Dit verlof is van toepassing bij werknemers uit de privé, het personeel van de universiteiten en contractueel personeel uit het vrij onderwijs.

Hoe lang duurt zorgverlof?

Je kan zorgverlof opnemen in periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden, die elkaar kunnen opvolgen. Verlengingen zijn mogelijk, telkens per minimum 1 maand of maximum 3 maanden. De totale duur voltijds verlof is beperkt tot 12 maanden per ziek gezins- of familielid, in geval van halftijds verlof is het beperkt tot 24 maanden.

Krijg ik een uitkering tijdens mijn zorgverlof?

Tijdens je verlof voor de verzorging van een zwaar ziek familielid heb je recht op een uitkering van de RVA. Wie voltijds thuis blijft, mag rekenen op 726,85 euro bruto per maand. Ga je halftijds aan de slag, is dit 363,42 euro (616,45 bij 50-plussers). Wanneer je vier vijfden gaat werken, bedraagt de uitkering voor die ene dag verlof per week 123,29 euro bruto (246,58 euro bij 50-plussers). (Bedragen vanaf 01/09/2008)

Geniet ik ontslagbescherming tijdens mijn zorgverlof?

Je bent tegen ontslag beschermd als je zorgverlof opneemt. De beschermingsperiode begint ten vroegste op het ogenblik van de aanvraag van het verlof en eindigt drie maanden na het einde van het verlof.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.