Ontslagen worden
Vorige

1 van 194

Volgende
Volgend artikel:

Mag je ex-baas je e-mail lezen?

Kan ik ‘reorganisatie’ als ontslagreden aanvechten?

‘Ik ben door mijn werkgever ontslagen wegens reorganisatie, in mijn ogen een makkelijke manier om mij zonder veel uitleg aan de kant te schuiven. Kan dat zomaar? En vooral: kan ik mijn ontslag ‘wegens reorganisatie’ aanvechten?’
#

Bij een uitdiensttreding moet de werkgever altijd een 'formulier C4 - werkloosheidsbewijs' opmaken. De meeste werkgevers doen voor de opmaak beroep op hun sociaal secretariaat. Ben je als werknemer ontslagen, vind je niet onmiddellijk ander werk en wil je werkloosheidsuitkeringen ontvangen, dan moet je dit C4-formulier indienen bij een uitbetalingsinstelling (zoals de vakbond) of de Hulpkas vor Werkloosheidsuitkeringen.

C4

In tegenstelling tot de ontslagbrief, moet het C4-formulier wel de juiste oorzaak van het ontslag vermelden. Dit houdt in dat de werkgever de exacte omstandigheden van de uitdiensttreding moet omschrijven, zodat de RVA kan beoordelen of de werknemer in kwestie recht heeft op werkloosheidsuitkeringen.

Het komt geregeld voor dat een werknemer niet akkoord is met de vermelde reden van ontslag. Er wordt niet altijd de nodige aandacht geschonken aan een correcte omschrijving van de juiste oorzaak van het ontslag omdat er vaak wordt vanuit gegaan dat de werknemer in principe gewoon recht zal hebben op de uitkeringen.

Vaak vermeld

In de praktijk wordt vastgesteld dat bij de juiste oorzaak van het ontslag heel vaak ‘reorganisatie’ vermeld wordt, wat dit ook moge betekenen. Indien je als werknemer van oordeel bent dat deze reden uit de lucht gegrepen is - omdat bijvoorbeeld iemand na jouw ontslag werd aangeworven om jouw functie uit te oefenen - dan kan je trachten een bijkomende vergoeding van je ex-werkgever te vorderen.

Is jouw ex-werkgever niet bereid deze vergoeding te betalen en komt er geen oplossing uit de bus, dan kan je tot een jaar na jouw uitdiensttreding juridische stappen ondernemen. Het zal dan uiteindelijk de rechtbank zijn die een finale beslissing neemt.

Let op!

Opgelet, het is mogelijk dat de oorzaak van het ontslag op het C4-formulier niet correct was, maar dat er wel degelijk een gegronde reden tot ontslag was. Wens je een procedure op te starten, raadpleeg dan steeds vooraf een expert ter zake.

Tot slot vermelden we nog dat de spelregels volledig anders zijn bij een 'collectief ontslag', dit is het geval indien meerdere werknemers in een korte periode ontslagen worden. De zogenaamde 'Wet Renault' moet dan gevolgd worden (deze is er gekomen naar aanleiding van de massale ontslagen bij autobouwer Renault in Vilvoorde). In deze wet worden bijkomende waarborgen voorzien voor de werknemers.

in samenwerking met Securex
29 februari 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook