Jongeren verdienen goed als ambtenaar

Ambtenaren krijgen een hoger pensioen omdat ze tijdens hun loopbaan minder verdienen dan werknemers uit de privé. Dat is de redenering. Maar die geldt niet voor elke ambtenaar.

3 juni 2010

Delen

goed verdienen
"Voor pas afgestudeerde universitairen is de overheid een goede betaler, maar na vijf jaar krijg je een tweespalt en kan je in de privé veel sneller veel meer verdienen" (Professor Ria Janvier)

Ambtenaren krijgen meer pensioen omdat ze minder verdienen dan werknemers uit de privé. Toch? Het verschil in gemiddeld brutoloon blijkt minder groot dan verwacht (zie grafiek), al moet dat resultaat genuanceerd worden. “Het is juist dat wat beloning betreft de overheid geen slechte werkgever is”, zegt Ria Janvier. “Wie een functieniveau tot en met hoger secundair onderwijs heeft, krijgt een relatief hoog loon in vergelijking met de particuliere sector. Die lonen zijn perfect marktconform. Zeker als je het ambtenarenpensioen en de werkzekerheid meerekent, wat in benchmarks wordt gedaan. De facto verdienen ze minder.”

Als je naar de hogere en de topfuncties kijkt, staan de salarissen van ambtenaren absoluut niet in verhouding tot die van de particuliere sector, aldus Janvier. “Voor pas afgestudeerde universitairen is de overheid nog concurrentieel qua verloning, maar na vijf jaar krijg je een tweespalt en kan je in de privé veel sneller veel meer verdienen. Bij de overheid bouw je langzaam anciënniteit op tot je de volgende trap bereikt. Het is allemaal nogal mechanisch en voorspelbaar.”

Grafiek: In welke van de volgende categorieën situeert je brutomaandloon zich?  

Ook in ons onderzoek liggen de gemiddelde brutomaandlonen van 30 tot 49-jarigen bij de overheid lager dan die van werknemers uit de private sector.

Voordelen

Komt daarbij dat in de privésector extralegale voordelen een pak zwaarder doorwegen in het loonpakket. Meer dan driekwart van de bevraagde werknemers geniet er van extralegale voordelen. Bij de ambtenaren is dat iets meer dan de helft. Vooral de groepsverzekering toont zich een typisch voordeel voor de privéwerknemer. In de privé heeft 66 procent zo’n verzekering, bij de overheid amper 12 procent. Logisch, aangezien zeker voor statutaire ambtenaren het pensioen sowieso royaal te noemen is.

Ook bedrijfswagens komen in de privé vaker voor (25 tegenover 2 procent). De overheid kent dan weer vlugger een vergoeding toe voor de vervoersonkosten (53 versus 46 procent), bijvoorbeeld in de vorm van een treinabonnement. Opvallend: ecocheques lijken enkel in de privésector door te breken. Daar krijgt meer dan de helft van de werknemers ze. Bij de overheid is dat nog geen 2 procent. Toch zijn ambtenaren en privéwerknemers door de band even tevreden met hun loonpakket: zeven op de tien is blij met zijn loonzakje.

(ks)    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.