Jonge werknemers willen andere job in 2014

Meer dan twee derde (67 procent) van de jonge professionals wil binnen nu en een jaar op zoek gaan naar een andere job. Dat blijkt uit het Young Professional Onderzoek 2014, een jaarlijks initiatief van de Nederlandse Stichting 4YoungPeople en Careerwise.nl.

30 januari 2014

Delen

job schoolbord

De studie, die werd uitgevoerd bij ruim 1.300 jonge hoogopgeleide Nederlanders, toont aan dat jongeren een sterke behoefte hebben aan authenticiteit, zelfontwikkeling en verbondenheid met de organisatie. Zo scoort 'het verlangen om authentiek te kunnen zijn' het hoogst met een 9 op 10. 'De behoefte aan zelfontwikkeling' en 'de behoefte aan verbinding' blijken ook erg belangrijk en belanden op een goede tweede plaats met een 8 op 10. Deze behoeften worden volgens de jongeren binnen de huidige organisatie onvoldoende vervuld.

Talent en passie

‘Succes is gelukkig zijn’ antwoordde 85 procent tijdens het vorige Young Professional Onderzoek. Om die reden ging het onderzoek dit jaar over geluk. Er blijkt een sterke relatie te bestaan tussen het benutten van talent en het ervaren van geluk. Hetzelfde geldt voor de relatie tussen passie en geluk. Wanneer jonge professionals meer talent en passie kwijt kunnen in hun werk, dan leidt dit tot een lagere behoefte aan ander werk.

Verder wijst de studie uit dat jonge professionals in loondienst een stuk lager scoren op het inzetten van hun passie dan ondernemers. Bovendien scoren ondernemers ook significant hoger op werkgeluk, omdat zij simpelweg meer van hun talent en passie kwijt kunnen in hun onderneming. Zij beoordelen hun werkgeluk met een 8 op 10, terwijl jonge professionals in loondienst zichzelf net een 6 op 10 toekennen.

Organisatiecoach Gidi Heynens concludeert: “Of je nu in loondienst bent of niet, benut je talent en passie en geef daarmee je eigen baan vorm. Dat vergroot de kans dat je meer werkgeluk ervaart.”

(nm) – Bron: Managersonline.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.