Jobdag Culinor: kant-en-klare nieuwe uitdagingen

Culinor Food Group – met hoofdvestiging in Destelbergen – is marktleider in verse kant-en-klaarmaaltijden. 500 medewerkers in vijf vestigingen bereiden elke dag 200.000 kwaliteitsmaaltijden voor retail- en foodserviceklanten. Lijnverantwoordelijke Hilal, onderhoudstechnieker Jens en keukenverantwoordelijke Kenneth gunnen ons een blik achter de schermen. Op zaterdag 24 september mag je zelf komen proeven van de job.

16 september 2016

Delen

“We nemen niet iedereen aan, maar interims die bij ons aan de slag gaan, zien we wel vaker doorgroeien.” (Nathalie Van Gheluwe, hr-manager)

Zeker in België – met zijn hoge gastronomische standaard – is lekker en gezond eten dé succesfactor voor een industriële grootkeuken. Dat heeft Belgisch marktleider Culinor goed begrepen. Met een focus op kwaliteit en innovatie, legt het bedrijf een mooie basis voor verdere groei.

Sterrenchefs

Maar wie is Culinor? Van oorsprong is het bedrijf dan wel puur Gents, de naam doet niet bij iedereen een belletje rinkelen. “Het bekendst zijn we misschien door onze samenwerking met enkele befaamde sterrenchefs”, zegt hr-manager Nathalie Van Gheluwe. “Onder meer Peter Goossens en Sergio Herman werken recepten uit die mikken op culinaire genieters. Daarvoor werken ze het liefst met vacuümtechnologie, de specialiteit van onze afdeling Hot Cuisine. Ons vacuümprocédé heeft het voordeel dat het de smaak, textuur en vitamines van een gerecht bewaart. Daarin zijn we experts.”

Eind augustus sloot Culinor Food Group aan bij het Zwitserse Orior AG: goed nieuws voor de jobvooruitzichten van de medewerkers, want de activiteiten van beide groepen vullen elkaar perfect aan. Geen oninteressant weetje voor wie dit industriebedrijf kiest als werkgever.

Begonnen als uitzendkracht

Lijnverantwoordelijke Hilal, een jonge vrouw uit Evergem met Turkse roots, heeft alvast haar draai gevonden bij Culinor. “Ik ben als tijdelijke kracht met optie vast begonnen als deeltijds productiearbeidster”, vertelt ze vrolijk. “Mijn job vond ik zoals veel andere collega’s via een uitzendkantoor. Het werk beviel me, dus ik vroeg mijn interimkantoor om meer werk bij Culinor. Ik werkte ook nog bij een ander bedrijf dichter bij huis, maar toch ging ik liever hier aan de slag. Nu heb ik vaste uren en draai ik mee in twee ploegen. Dat is voor mij ideaal.”

Lijnverantwoordelijken hebben een gevarieerde job: de machine klaarzetten voor de start, zorgen dat het productieproces foutloos verloopt, voorraden en houdbaarheidsdata opvolgen via de computer. Hilal voelt zich er als een vis in het water bij en is klaar voor de volgende stap. “Ik volg een opleiding om supervisor te worden. Dat maakt mijn job gevarieerd. Omdat Culinor zo’n breed gamma maaltijden produceert, hebben we verschillende productielijnen.”

Jaarlijks 15 nieuwkomers

Als ex-uitzendkracht groeide Hilal op korte tijd dus door naar een leidinggevende functie, waarin ze binnenkort het werk van 45 collega’s overziet. Voor de uitzendkrachten die mee de eindejaarspiek opvangen is dat motiverend, want ook zij krijgen een kans op vast werk. “We nemen natuurlijk niet iedereen aan, maar interims die bij ons aan de slag gaan, zien we wel vaker doorgroeien”, beaamt de hr-manager. “Heb je de kwaliteiten en ben je gemotiveerd, dan krijg je je kans. Jaarlijks nemen we toch een vijftiental nieuwe vaste medewerkers aan. Twee derde daarvan begon op basis van dagcontracten via uitzendkantoren. Velen blijven ook omdat ze merken dat het loon en de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn.”

Wie recht van school meteen een leuke werkplek vond bij Culinor, is onderhoudstechnicus Jens. “Ik ben na mijn TSO – richting elektromechanica – via een uitzendkantoor bij Culinor terechtgekomen”, vertelt hij. “Starten deed ik met een IBO-leercontract (Individuele Beroepsopleiding). Na zes maanden (betaalde) opleiding op de werkvloer, kwam ik vast in dienst. In mijn team zitten heel ervaren collega’s van wie ik alles geleerd heb op de werkvloer. Bij de ene meer over mechanica, bij de andere over elektriciteit. Opleidingen blijf ik ook nu nog volgen: lassen, stoomtechnieken, binnenkort ook frequentiesturing én ik heb belangstelling voor PLC. Bovendien is mijn job zeker afwisselend genoeg: perslucht, mechanisch, elektrisch, complexe en eenvoudige machines … ik zoek graag naar oplossingen, dus vervelen doe ik me niet. Ja, dit is wel de job die ik voor mezelf in gedachten had.”

Handen uit de mouwen

Ook met een koksopleiding biedt een job in een industrieel voedingsbedrijf voordelen, zegt kok Kenneth. “Ik werk al zes jaar bij Culinor, nu één jaar als keukenverantwoordelijke: planning maken, het keukenteam organiseren, evaluaties, opleidingen … en daarnaast meedraaien met de jongens in de keuken. Het is een fijne ploeg van zeven man, maar ze hebben leiding nodig. Geen vrouwelijke collega’s, nee. Fysiek is het vrij belastend, vandaar misschien. Ons team staat anders echt wel open voor dames.” Kenneth heeft een koksdiploma van de Gentse hotel- & bakkerijschool. Waarom dan geen job in een restaurant? “Als hulpkok heb ik lang in de horeca gewerkt, maar mijn sociaal leven vaart wel bij mijn huidige job. Vaste uren van maandag tot vrijdag, geen weekendwerk, niet inspringen op feestdagen … en ook inhoudelijk blijft het interessant. We maken telkens weer andere gerechten, dus ik leer nog elke dag bij. Vooral de Aziatische schotels vind ik wel tof. Het is geen massaproductie en we krijgen geregeld nieuwe gerechten om ons in te verdiepen.”

Hoe ziet Kenneth zijn ideale collega? “Enthousiast en graag in groep werken”, zegt hij beslist. “Flexibel zijn en van een uitdaging houden. Vaak worden kandidaten wat afgeschrikt door deze werkomgeving, maar durf je de stap te zetten en ben je niet bang om de handen uit de mouwen te steken, dan is het een mooie uitdaging.” Géén hamburgerjobs hier, zoveel is duidelijk. De vijf sites en het marktleiderschap van Culinor Food Group spreken ook hogere profielen aan, benadrukt hr-manager Nathalie Van Gheluwe. “Veel van onze managers zijn bio-ingenieur. Sommigen begonnen als management trainee. Specifiek is dat je dan eerst als lijnverantwoordelijke of supervisor de productievloer opgaat om alle processen te leren. Daarnaast krijg je opleidingen over veiligheid, kwaliteit, normering, leidinggeven, coachen en management. Wil je carrière maken binnen de operations- of quality-afdeling van een productiebedrijf, dan is Culinor een uitstekende keuze.”

(wv) 

Culinor organiseert een jobdag in Destelbergen op zaterdag 24 september van 10 tot 12 uur, site Depot 52, Houtstraat 52, 9070 Destelbergen. Info: www.culinor.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.