Jobbeurs Waasland-Hulst: grensverleggend veel mogelijkheden

Op 20 mei vindt in het Freethielstadion in Beveren de derde editie plaats van Waasland-Hulst, de grootste grensoverschrijdende jobbeurs in Vlaanderen. Onder de zestig exposanten vind je grote industriële en logistieke werkgevers uit de Waaslandhaven en de kanaalzone Gent-Terneuzen, maar ook bedrijven uit de dienstensector, overheid en transport. Of zelfs een lokale loodgieter op zoek naar helpers toe.

13 mei 2016

Delen

“We pakken dit jobevent vrij groots aan.” (Richard Meersschaert, directeur EGTS Linieland)

De organisatie van de jobbeurs is in handen van EGTS Linieland van Waas en Hulst. EGTS staat voor Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking. Directeur Richard Meersschaert licht toe: “Drie jaar geleden begonnen we grensoverschrijdende arbeid te promoten in de regio Waasland-Hulst. We hebben die opdracht dan geleidelijk aan breder ingevuld. Omdat EGTS eigenlijk een grensoverschrijdende ‘intercommunale’ is, brengen we steeds meer partners samen in de hele regio tussen Antwerpen en Terneuzen. We proberen op vier grote domeinen activiteiten te ontwikkelen waarin we kansen zien op sterkere ontwikkeling van de regio”, zegt Meersschaert.

“Eén daarvan is haven en economie. Binnen dat economische project past de EGTS-jobbeurs die we nu al voor het derde jaar op rij organiseren. In het najaar organiseren we trouwens ook een grensoverschrijdende regionale netwerkdag tussen bedrijfsleiders.”

Grote opkomst

“Concreet mikken we voor deze editie van de jobbeurs op 1.500 bezoekers”, zegt Richard Meersschaert. “Tijdens de eerste editie waren dat er nog een 600-tal. Qua bezoekers komt ongeveer een kwart uit Zeeuws-Vlaanderen. We pakken het dan ook vrij groots en zeker erg praktisch aan. Allereerst trekken we veel bedrijven aan dankzij de gratis stands, die mogelijk gemaakt worden door ons uitgebreide partnernetwerk. Dat zie je niet overal. De prima locatie helpt ook: het stadion van Beveren, met veel parkeergelegenheid én vlakbij het station.”

“We werken duurzaam samen met het onderwijs in de regio. Alle afstudeerrichtingen van het grootste technisch instituut in de regio, het GTI Beveren, zijn aanwezig. Vanuit Hulst wordt er een Max Mobielpendelbus ingelegd. Vooraf inschrijven hoeft niet. We maken het de bezoekers dus echt zo gemakkelijk mogelijk. Werkgevers uploaden vooraf hun vacatures op de site, zodat die online raadpleegbaar zijn. Dat de VDAB en de deelnemende gemeenten samen een echt team vormen, maakt op organisatorisch vlak een groot verschil.”

Kort op de bal

“We spelen ook kort op de bal. In de Gentse kanaalzone staan er sinds kort honderden jobs op de tocht bij de toeleveranciers Volvo Cars door de vernieuwing van de productiemodellen. Dat is een zware slag voor die werknemers, maar van onze kant hebben we wel goed nieuws voor hen. We hebben de VDAB en UWV (de Zeeuwse tegenhanger) gevraagd om werknemers en bedrijven bekend te maken dat op deze jobbeurs veel technische profielen gezocht worden, van laaggeschoold tot ingenieur.”

“Nu, ons bedrijvenaanbod is ruimer dan de havenbedrijven van de Waaslandhaven en de Gentse kanaalzone. De spoorwegen zijn aanwezig net als Defensie, Bpost, Electrabel, Arcelor Mittal, Umicore, Stora Enso, het Havenbedrijf Antwerpen, maar ook SVK (gevelplaten), Pfizer (farmaceutica), enkele gemeentelijke overheden, brandweerzones en zelfs kleine, lokale ondernemers. We zetten bovendien sterk in op de vaste contracten in de reguliere werkgevers eerder dan op uitzendarbeid, hoewel er vijftien uitzendorganisaties aanwezig zullen zijn.”

Grensinfopunten

Maar hoe zit het nu eigenlijk praktisch met werken over de grens? “In de praktijk komen vooral Zeeuwen naar Vlaanderen voor werk”, zegt Richard Meersschaert. “Tijdens de jobbeurs kun je terecht bij een Grensinfopunt, in het jobcafé. Daar vind je alle info op maat over sociale bijdragen en fiscaliteit, kinderbijslag, aftrek woon-werkverkeer, pensioenregeling of gezondheidszorg die bij werken over de grens komt kijken, voor werknemers maar ook voor werkgevers. Die vragen blijven gesteld worden, want er loopt ondanks onze inspanningen nog altijd een flinke grens door de geesten van kandidaten als het gaat over werk aan de andere kant.”

“We willen dat je net als bij winkelen over de grens – Terneuzen en Hulst zijn populaire shoppingsteden voor Vlamingen – geen zorgen meer moeten hebben over hoe het nu zit met pakweg de btw. Belangrijk daarbij is dat net door initiatieven als de jobbeurs de regelgeving rond werken over de grens zelf transparanter wordt. Ken je de uitspraak ‘Europa begin bij de buren’? Wel, de grens doen vervagen en samenwerking faciliteren is onze bedoeling.”

Dynamiek en integratie

Waarom lukt in de regio Waasland-Hulst op jobgebied wat in pakweg de regio Kortrijk-Moeskroen-Rijsel toch moeizamer gaat? ”Ik denk dat wij in Europa een van de meest dynamische grensoverschrijdende samenwerkingen hebben. De sfeer is heel constructief. We hebben op voorhand bepaald welke agenda we willen uitvoeren. Achteraf ligt dat veel moeilijker. We zijn slagkrachtig omdat we al jarenlang bruggen bouwen. De samenwerking met de Zeeuwse en Nederlandse overheden is erg vlot, ze lijden er niet te veel aan bureaucratie en centralisatie.”

“De goede contacten bestaan al decennia, maar nu zijn er gezamenlijke concrete doelen. Dat zie je ook in de andere thema’s waarop EGTS werkt, mobiliteit bijvoorbeeld – er werd pas een rotonde aangelegd op de grens voor soepeler grensverkeer. Een mooi voorbeeld van een geïntegreerd Europees project. Daarnaast is er het koepelthema natuur, recreatie en cultuurhistorie – we gaan daarin de discussie aan over het grenspark Saeftinghe-Hedwigepolder – en een vierde thema is wonen en leefbaarheid op de grens.” Een leef- en werkbare grens? In deze tijden iets om te koesteren.

(wdh) – Meer info: www.egtslinieland.eu 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.