Jobbeurs Kanaalzone 2016 met extra aandacht voor stagiairs

Bedrijven uit de Gentse Kanaalzone komen op 5 maart 2016 opnieuw met honderden vacatures naar de jobbeurs. Ook dit jaar ligt het accent op jobs in techniek en logistiek, maar tegelijk wordt het jobaanbod steeds diverser én zijn kandidaat-stagiairs in veel havenbedrijven meer dan welkom, zegt Geert Moerman, voorzitter van Voka-Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen.

26 februari 2016

Delen

“Het jobaanbod diversifieert.” (Geert Moerman, voorzitter Voka- Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen)

Deze bedrijven zijn op zaterdag 5 maart al zeker op post: Adecco, AGO Jobs & HR, Alco Biofuel, ArcelorMittal Gent, De Pooter Uitzendbureau, Distrilog, DSV Solutions, Forum Jobs, Eastman, G4S, Havenbedrijf Gent, Katoennatie, Stora Enso Langerbrugge, Total, Volvo Truck Group en WerkServicePunt Zeeuws-Vlaanderen.

Achttien ondernemingen uit de Kanaalzone Gent-Terneuzen stellen samen 500 vacatures voor, een stijging met zowat 150 jobs of 50 procent ten opzichte van de editie 2014. De Gentse haven is goed voor 61.000 jobs, dat is 13 procent van alle jobs in Oost-Vlaanderen. Daar zitten traditionele havenarbeiders bij, maar ook keukenmedewerkers, koeltechnici of uitzendconsulenten kunnen er aan de slag. “Er zijn nog altijd veel jobs in techniek en logistiek”, zegt Geert Moerman.

“Het aantal vacatures is vrij stabiel, maar er komen wel meer nieuwe werkgevers bij. Aan het Kluizendok is er nog heel veel ruimte voor expansie. WDP is er met het project WDPort Of Ghent volop aan het investeren, distributiegigant Distrilog neemt er tegen de zomer zijn intrek. Op termijn komen daar tientallen logistieke jobs bij. In oktober 2015 hebben we een arbeidsmarktbevraging gedaan en daaruit blijkt dat er de komende twee jaar 1.000 extra jobs op komst zijn. Vooral vervangingsjobs, omdat veel werknemers met pensioen gaan. Met meer dan de helft van alle jobs die op komst zijn, kun je al kennismaken op de jobbeurs.”

Werkplekleren

“De werkaanbiedingen zijn heel divers. De nadruk ligt op technische en logistieke profielen maar ook wie op zoek is naar een job in een productie-omgeving of in ondersteunende diensten (boekhouding, HR, commerciële diensten) vindt zijn gading. Er zijn vacatures voor arbeiders, bedienden en kaderleden. Een greep uit het aanbod: onderhoudstechnici, lassers, elektriciens, mecaniciens, elektro-mecaniciens, productiemedewerkers, ingenieurs. Maar ook: logistieke medewerkers zoals magazijniers, dispatchers, orderpickers, heftruckchauffeurs en vrachtwagenchauffeurs.

“Ja, en er is een sterke focus op commerciële en administratieve jobs”, zegt Geert Moerman. “Ingenieurs blijven ook erg gewild. Total en AlcoBiofuel zijn voor het eerst aanwezig met petrochemische jobs. Ook vermeldenswaardig: werkplekleren staat sterker in de kijker. Een stuk van het onderwijscurriculum vindt tegenwoordig echt in de bedrijven plaats. Voor studenten die niet meteen in aanmerking komen voor een eerste job, is de Jobbeurs Kanaalzone toch interessant om te komen kijken naar de aangeboden stageplaatsen. Studenten zijn een doelpubliek dat we vroeger niet direct aanspraken, maar nu dus wel.”

Bereikbaarheid

“De bereikbaarheid van de havenbedrijven blijft een aandachtspunt” zegt Geert Moerman. “We blijven overheden sensibiliseren. Via het openbaar vervoer zijn ze nog steeds niet zo best bediend. Uit onze mobiliteitsenquête van vorig jaar blijkt dat het individuele vervoer toeneemt, maar dat de fiets in 5 jaar van 9 procent naar 18 procent van de mobiliteitsbeweging is gegaan. Een verdubbeling! In het havengebied is dat niet vanzelfsprekend. Werkgevers zetten bewust in op fietsen of leasing van e-bikes. Volvo, Arcelor en Stora Enso hebben een duidelijk mobiliteitsbeleid. Maar de ongevallenratio kan zeker nog naar beneden, meer en betere fietspaden in de havenzone zijn een absolute must.”

(wdh) – Meer info: www.jobbeurskanaalzone.com  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.