Job On Wheels: werken in de autosector

Droom jij van een professionele toekomst in de autosector? Dan mag je zeker de stand van Job On Wheels in de patio van het Autosalon 2016 niet missen. Je ontdekt er een brede waaier van technische opleidingen met hoge slaagkansen op de arbeidsmarkt. En er valt nog meer te beleven!

28 januari 2016

Delen

Job On Wheels
Job On Wheels is een project van FEBIAC, de Belgische automobiel- en tweewielerfederatie, en omvat een hele reeks steunmaatregelen voor het onderwijs en de technische opleidingen voor de autosector.

Job On Wheels

Er studeren nog altijd te weinig jongeren af met diploma’s in de richtingen Exacte Wetenschappen, Toegepaste Wetenschappen, ICT en Techniek. Dat is een probleem, want de beroepen waarin deze studenten later terechtkomen, behoren tot de knelpuntberoepen. De automobielsector levert daarom grote inspanningen om technische opleidingen te ondersteunen en aantrekkelijker te maken voor jongeren. Zo ontstond in 2013 het initiatief Job On Wheels.

Job On Wheels is een project van FEBIAC, de Belgische automobiel- en tweewielerfederatie, en omvat een hele reeks steunmaatregelen voor het onderwijs en de technische opleidingen voor de autosector. Het programma werd uitgewerkt in overleg met de Vlaamse en Waalse Gemeenschap, en omvat heel concrete, praktische hulp. Denk bijvoorbeeld aan moderne voertuigen waarmee leerlingen kunnen oefenen of uitgebreid cursusmateriaal (online en op papier) om alles te leren over elektriciteit en elektronica.

Een grootschalig onderzoek naar de concrete resultaten van Job On Wheels vond nog niet plaats - daarvoor is het initiatief nog iets te jong. Na de eerste twee volledige schooljaren blijkt wel dat de afgestudeerde leerlingen een hoger niveau halen. EDUCAM, het opleidingsinstituut van de autosector, neemt elk jaar certificatieproeven af bij afgestudeerden en die resultaten blijven verbeteren. Dat is alvast een positieve basis om op voort te bouwen.

Nieuw in 2016

Job On Wheels blijft vernieuwen en uitbreiden. In 2016 gaan enkele nieuwe projecten van start. Zo is er de integratie van de Car-Pass, het systeem dat de juiste kilometerstand van auto’s bijhoudt in een centrale databank. De deelnemende scholen hebben nu ook toegang tot deze databank en kunnen in een testomgeving de kilometerstanden ingeven van de voertuigen waar zij aan werken. Precies zoals alle garagebedrijven dat al bijna tien jaar doen om fraude met kilometerstanden tegen te gaan.

Job On Wheels
In het Franstalige onderwijs komen er meer testvoertuigen. In Vlaanderen is er al Diagnose Car, een uitwisselingsproject waarbij alle Vlaamse middelbare scholen autotechnieken, voertuigen en diagnosetoestellen met elkaar delen. Dat initiatief wekt interesse uit binnen- en buitenland en krijgt nu een vervolg in het Franstalige onderwijs. In de drie kenniscentra voor autotechnieken van het Franstalige onderwijs (de ‘Centres de Technologies Avancées’) wordt momenteel een programma uitgerold dat sterke gelijkenissen vertoont: voertuigen, diagnosetoestellen en bijhorende lespakketten worden er ter beschikking gesteld en gedeeld.

Duaal leren

FEBIAC en EDUCAM grijpen het Autosalon ook aan om een grote studie over duaal leren en werken te presenteren. Hoe kan de overheid de combinatie van werken en leren vergemakkelijken? Hoe denkt de autosector daarover? FEBIAC en EDUCAM formuleren enkele aanbevelingen voor de onderwijshervorming.

Wie wordt de beste autotechnicus?

Op de stand van Job On Wheels valt er ook heel wat te beleven voor het grote publiek. Tijdens de volledige duur van het salon vinden er selectieproeven van Skillsbelgium plaats in de categorie autotechnicus. Enkele jonge talenten mogen er hun technische vaardigheden komen etaleren. Ongeveer honderd jongeren strijden mee voor een ticket in de Belgische nationale ploeg die het beroep verdedigt tijdens de Euroskills 2016 in Göteborg en de Worldskills 2017 in Abu Dhabi. Noem het gerust de ‘Olympische Spelen van de technische beroepen’.

Job On Wheels
Parallel met die selectieproeven vindt ook een opleidingsdag plaats, op dinsdag 19 januari. Heel wat vertegenwoordigers uit de wereld van de politiek en het onderwijs tekenen present. Op het programma staat onder meer de lancering van een reeks EDUCAM-workshops voor leerkrachten en trainers uit de autosector.

Vind een job op het Autosalon

Nadat u de opleidingsopportuniteiten in de autosector hebt ontdekt, kunt u in de ‘Job Corner’ grasduinen in werkaanbiedingen uit de mobiliteitssector (van VDAB, Traxio, Forem, Bruxelles Formation en Heiwegen Consultancy). Een niet te missen tussenstop voor iedereen die een (nieuwe) carrière in de mobiliteitssector overweegt. Misschien wandelt u de Heizelpaleizen wel buiten met een nieuwe professionele droom …

Gewild op de arbeidsmarkt

De opleidingen Autotechnologie sluiten goed aan bij de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het schoolverlatersrapport van de VDAB editie 2015, dat in kaart brengt hoeveel procent van de afgestudeerden na één jaar nog zonder werk zit. In de top tien van de professionele bachelors scoren de technologische opleidingen zeer goed.

  1. Energietechnologie: 0%
  2. Optiek en optometrie: 0%
  3. Verpleegkunde: 1,1%
  4. Autotechnologie: 1,5%
  5. Bouw: 1,5%
  6. Vroedkunde: 1,9%
  7. Medische beeldvorming: 2,3%
  8. Elektromechanica: 3,1%
  9. Podologie: 3,4%
  10. Elektronica-ICT: 3,5%

(Bron: Schoolverlatersrapport VDAB, 2015) 

Lees ook:

(rvdb) - Bron: Febiac / Vroom.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.