Jeugdwerk kreunt onder vergrijzing

De jeugdsector is de derde grootste werkgever binnen het socioculturele veld. De komende vier jaar komen er ongeveer 4.500 jobs bij. Toch belemmeren nog heel wat pijnpunten, zoals loon en doorgroeimogelijkheden, de aantrekkelijkheid van de sector. Elk jaar stroomt ook een kwart van de werknemers weg. Bovendien dreigt de sector te vergrijzen.

12 maart 2010

Delen

Vergrijzing bij het jeugdwerk

De jeugdsector telt ruim 3.000 werknemers in landelijke jeugdbewegingen, jeugdhuizen en in zeer kleine, vaak artistieke, organisaties. “Die 3.000 loontrekkenden kunnen we herleiden tot 2.000 vte’s”, berekent Pieter Vanheuverzwijn van de socioculturele werkgeversorganisatie Sociare. Tegen 2014 zouden er volgens de prognoses van het Planbureau 4.500 voltijdse banen bijkomen in de socioculturele sector. Al zou de crisis die groei nog kunnen afzwakken.

Die tewerkstelling wordt echter bedreigd door een trend van vergrijzing en ontgroening. Momenteel telt de sector één jonge werknemer per vier oudere werknemers. Alle uittreders vervangen lijkt onmogelijk, ook al is de instroom enorm groot met 26 procent nieuwe werknemers per jaar. Maar jaarlijks stroomt ook 23 procent van de arbeidskrachten weer weg.

Is de jeugdsector dan misschien toch niet zo’n aantrekkelijke werkgever?

Een eerste vaststelling is dat er zich onder de troeven van de sector vaak valkuilen schuilhouden. Zo klinkt flexibiliteit wel leuk, maar betekent het ook vaak avond- en weekendwerk.

Volgens Kaat De Smet van Chiro is flexibiliteit een troef die sterk gerelativeerd moet worden. “In het jeugdwerk wordt de scheiding tussen werk en vrije tijd soms heel vaag. Vrijwilligers die vanuit een sterk idealisme aan een vaste baan beginnen moeten oppassen en voor zichzelf grenzen opstellen. Anders raken ze snel opgebrand.”

Een tweede nadeel is de nadelige schaalgrootte van vele jeugdorganisaties. Zelfs een vzw met drie medewerkers kan niet ontkomen aan noodzakelijke taken zoals de boekhouding en het ICT-beheer. “Het zou minder energie kosten als we die diensten voor verschillende, kleine organisaties zouden kunnen bundelen en onze sector zo verder professionaliseren”, oppert Vanheuverzwijn.

Het jeugdwerk wordt duidelijk uitgedaagd als aantrekkelijke werkgever

Toch biedt de sector ook mooie, weliswaar vaak idealistische, kansen. Vooral piepjonge werknemers blijken die te grijpen. Een kwart van de instromende werknemers in de socioculturele sector is jonger dan 25 jaar. “Veel starters gebruiken ons als wipplank. Ik verschiet trouwens van de diversiteit binnen deze groep. Het zijn allang niet meer allemaal sociale werkers”, aldus An Van Damme, directrice van jeugdwerkorganisatie JES.

In het jeugdwerk kan je dan ook heel wat leren. EVC-attesten (Eerder Verworven Competenties) kunnen een middel zijn om de vaardigheden van jeugdwerkvrijwilligers ook effectief te erkennen. “In eender welke sector is het een troef om als sollicitant aan te halen dat je jeugdwerker bent geweest. Je hebt dan immers ervaring met maatschappelijk engagement en met werken in teamverband. Dat zijn kwaliteiten die men overal belangrijk vindt”, meent Vanheuverzwijn.

(ab) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.