Starters
Vorige

1 van 194

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel salaris krijg je als starter?

Je eerste job? Wen maar gauw aan volgende 8 zaken

Die allereerste job leidt vaak tot een aantal opmerkelijke vaststellingen of onaangename ontdekkingen ...
#

1. Lager loon

Jongeren die een tijdje vakantiewerk hebben gedaan, zullen wellicht schrikken wanneer ze hun eerste loon gestort krijgen. Aangezien jobstudenten recht hebben op een verminderde RSZ-bijdrage, ligt hun nettoloon hoger dan dat van vaste werknemers met hetzelfde brutoloon. En dat kan vaak voor teleurstelling zorgen wanneer men écht begint te werken. Bij je eerste 'loononderhandeling' informeer je dus best ook naar je netto maandloon.

2. Laat werken

Helaas, je kan niet altijd naar huis om vijf uur 's avonds, ook al ben je je werkdag al vroeg begonnen. In veel jobs heerst er een onuitgesproken verwachting dat je regelmatig extra uren klopt (die zelden uitbetaald worden). Krijg je echter het gevoel dat er zwaar 'misbruik' van je wordt gemaakt? Praat dan met je baas over zijn verwachtingen en zoek naar een regeling waar beide partijen zich in kunnen vinden.

3. Jobomschrijving

Hoe langer je voor een bedrijf werkt, hoe meer zaken je onder de knie krijgt en hoe meer opdrachten bijgevolg in jouw richting worden geschoven. Na verloop van tijd komt de jobomschrijving die oorspronkelijk werd beschreven in de vacature nog nauwelijks overeen met je huidige takenpakket. En dat is goed, want dat betekent dat je vooruitgaat en nieuwe kwalificaties op je cv kan schrijven.

4. Gelijkenis met je schooljaren

Eindelijk van de schoolbanken, eindelijk gedaan met al dat kinderachtig gedrag? Helaas, ook tijdens je werkleven zal je geconfronteerd worden met verschillende 'kliekjes' en roddeltantes. Je ontdekt al snel wie je luie collega's zijn, welke collega steevast met alle eer gaat lopen en wie over lijken gaat. Willen of niet, voor je het weet raak ook jij hierin betrokken. Probeer toch steeds gewoon gefocust te blijven en alle roddels te negeren, zodat je productiviteit de hoogte ingaat en je het respect verdient van je collega's en leidinggevende.

5. Grijze zones

Ook tijdens die eerste job zal je ontdekken dat zaken vaak niet zwart of wit zijn. Ook al ken je alle algemene (on)geschreven regels van het bedrijf waarvoor je werkt, toch zal je snel ontdekken dat er vaak overtredingen worden gemaakt tegen deze regels. Iedere bedrijfscultuur is anders. Sommige werkgevers verkiezen strenge regels, bij andere bedrijven gaat het er veel lakser aan toe. Hou in het oog hoe je collega's zich gedragen en achterhaal welk gedrag aanvaardbaar is binnen jouw bedrijf. Als je twijfelt, neem dan iemand in vertrouwen en vraag wat de normale gang van zaken is.

6. Er wordt niet veel werk verzet

Je rechtstreekse collega neemt tien koffiepauzes per dag. Andere collega's durven regelmatig een lunchpauze van twee uur te nemen. De productiviteit van je afdeling kan weleens minder zijn dan je je had ingebeeld. Haal hier je voordeel uit, dit is het ideale moment om indruk te maken! Beperk je uitstapjes naar de drankautomaat en concentreer je steeds op je werk. Aan wie zal je baas denken wanneer hij iemand kan promoveren? Inderdaad, aan jou.

7. 'Geheime romances' op het werk zijn … niet zo geheim

Collega's die dag in dag uit met elkaar samenwerken, kunnen weleens héél close worden. Hoewel zij meestal denken dat niemand hiervan op de hoogte is, zal je al snel achterhalen dat zulke 'romances' het hele kantoor rondgaan.

8. Je baas is een slechte manager

Nog een ontdekking: niet elke manager is even bekwaam. Sommige werknemers rollen gewoon in een leidinggevende functie, omdat zij bijvoorbeeld al jaren voor hetzelfde bedrijf werken. Ook al geloof je dat jij het beter kan dan je manager, toch is het belangrijk om dit niet te laten merken. Leer van zijn of haar fouten, en denk regelmatig na hoe jij de zaken anders zou aanpassen. En wie weet duikt er wel snel een bepaalde kans op?!

Bron: Businessinsider.com 

17 december 2013
Anderen bekeken ook