Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Je droomjob in zicht dankzij deze 6 jobs

Werk vinden, is niet evident. Je droomjob te pakken krijgen, is nog moeilijker. Bij je eerste job kan het nooit raak zijn. Een job die je haat of een job die je enkel doet voor de connecties kan achteraf echter toch nuttig zijn!
#

“Een droomjob is iets heel persoonlijks. Wat voor de ene een droombaan is, is voor de andere een dramabaan”, aldus carrièrecoach Katrin Van de Water.

“Daarom is je carrièrepaspoort zo belangrijk. Als je werk kan doen dat aanleunt bij wat voor jou belangrijk is, als je dagelijks kan doen wat je goed kan en graag doet, en als je door dat werk kan ontwikkelen wat jij graag wil ontwikkelen, dan krijg je energie van je werk en kan je werken met passie.”

Een leven vol jobs

“Jobhoppen hoeft dus niet negatief te zijn. Elke job geeft je meer inzage in je carrièrepaspoort. Je leert door elke job jezelf beter kennen. Blijf dus nergens te lang hangen als de functie-inhoud of de werkomgeving echt niet passen. Breng onder woorden wat je nodig hebt, spreek dit uit en ga op zoek naar iets anders, wat beter past.”

“Denken-voelen-doen … is belangrijk. Niet eenmalig, maar gedurende je hele loopbaan. Leven met open zintuigen en je hart volgen, wordt meer en meer belangrijk. Een job voor het leven maakt immers plaats voor een leven vol jobs.”

6 type jobs die tot je droomjob zullen leiden 

1. De eerste job in de sector van je keuze

De job waardoor je voet aan de grond krijgt in de sector die je ambieerde, zal niet meteen je droomjob zijn, maar dat hoeft ook niet. Die eerste job is een startpunt, zo zal je ontdekken of je de juiste professionele richting bent ingeslagen. De job zal je veel leren over je professionele doelen en je zal ontdekken wat je passies zijn.

Je kan dromen hoeveel je wil, het is pas als je echt dagdagelijks in de sector van je keuze werkt, dat je die zaken ontdekt. Die eerste job zal je leiden naar een volgende opportuniteit, en zo ben je vertrokken.

2. De job die je goede connecties opleverde

In je professionele carrière is het belangrijk om nooit bruggen op te blazen. Elke job die je hebt, zal iets betekenen voor je verdere carrièreontwikkeling, zelfs als de job zelf je niet helemaal aanstaat. Via elke job leer je nieuwe mensen kennen, binnen of buiten het bedrijf. Mensen waarvan je iets bijleert, of mensen via wie je aan een nieuwe baan kan geraken of waardoor een mooie opportuniteit verscheen.

De job die je zo’n goede connectie(s) opleverde die je carrière definitief lanceert, is niet per se je eerste job. Daarom is het belangrijk om nooit bruggen op te blazen. Een collega kan promoveren en plots je baas worden, of als je van job verandert kan je een vroegere professionele connectie jaren later in een andere hoedanigheid – als klant, leverancier … - weer tegenkomen.

3. De job die je na een tijd niet meer graag doet

Er is een houdbaarheidsdatum aan werk. Het zou kunnen dat je vandaag je droomjob hebt, maar dat dat binnen 5 jaar niet meer je droomjob is. Net omdat jij als mens verandert en evolueert. En ook de arbeidsmarkt verandert.

Binnen 10 jaar bestaan er jobs die wij ons nu niet kunnen inbeelden … Dus het is niet erg als je na enkele jaren ontdekt dat je de job die je graag deed, niet meer graag genoeg doet en dat je van werk wil veranderen. Dat betekent dat je weer iets bijgeleerd hebt over jezelf, het zal je alleen maar dichter bij je echte droomjob brengen.

4. De job waarin je promotie maakte

Deze job heb je waarschijnlijk ergens in het midden van je carrière, wanneer je al wat ervaring hebt. Je hebt al enkele jaren hard gewerkt, en vraagt je ongetwijfeld af en toe af: waarom klop ik al die uren? Uiteindelijk krijg je die promotie, en dat is een ideale manier om dichter bij je droomjob te komen omdat die promotie je nog meer ervaring oplevert en je cv nog wat mooier wordt.

Als je al werkt voor je droombedrijf, kan promotie direct leiden tot je droomjob binnen dat bedrijf. Of promotie kan je ook een boost geven om nadien in te gaan op een fantastische aanbieding in een ander bedrijf.

5. De job die je haat

Sowieso zal je ooit een job hebben die je niet graag doet, en je doet twijfelen aan je carrièrepad. Die job doet je de vraag stellen of je wel goed bezig bent, en levert stress op. Dit is niet noodzakelijk slecht. Het levert levenswijsheid op en deze ervaring leert je omgaan met obstakels. Het is eigenlijk een opportuniteit om dieper uit te zoeken waar je op professioneel vlak naar toe wil en wat je het liefste doet.

Eén slechte job wil niet zeggen dat je carrière over is en je vanaf nu met minder moet tevreden zijn. Het is een teken dat je actie moet ondernemen en een job moet vinden die wél je noden en carrièredoelen vervult.

6. De job die je verlaat voor iets beter

Als je een job hebt gevonden die je graag doet, en je je niet kan inbeelden dat je die ooit gaat opgeven, kan het ook nog “misgaan”. Je zit comfortabel, maar dan komt er ineens een opportuniteit die véél beter is. Op dat moment moet je beslissen wat je doet: blijven of vertrekken.

Vroeger bleven mensen hun hele leven hun werkgever trouw, dat is niet meer van deze tijd. Bedrijven zetten werknemers trouwens zelf ook op straat als het hen niet meer uitkomt. Dus je kan maar beter zelf het roer van je carrière in handen houden, en zorgen dat je profiel interessant blijft op de arbeidsmarkt, zodat je kan switchen als je dat zelf beter uitkomt.

(mr) – Tips met dank aan glassdoor.com en carrièrecoach Katrin Van de Water.
Katrin Van de Water is carrièrecoach bij Passion for Work. Ze helpen hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Hoe personal branding kan helpen, lees je in het gratis eBook dat je ontvangt als je je naam en mailadres invult op www.passionforwork.be.
 

23 juni 2014
Anderen bekeken ook