IT-outsourcing blijft groeien

Het uitbesteden van IT aan een externe dienstverlener blijft groeien. Bovendien wint outsourcing naar het buitenland terrein doordat er in België te weinig IT’ers afstuderen. In 2012 waren er 9.300 openstaande IT-vacatures in ons land, en dat aantal gaat in stijgende lijn.

8 mei 2013

Delen

IT outsourcing

In België zijn 6.000 à 10.000 IT’ers aan het werk in onderaanneming. De hele Belgische ICT-outsourcingsmarkt is goed voor 3 miljard euro, dat is meer dan 15 procent van onze totale ICT-markt. En dat neemt alleen maar toe: de ICT-outsourcing stijgt elk jaar 5 à 10 procent, en dat is meer dan vroeger. Dat is ook sneller dan de ICT-markt zelf, waarvan de groei voor 2013 geschat wordt op 2 procent. Dat IT over de hype heen zou zijn, klopt dus niet.

IT’er blijft knelpuntberoep

IT wordt wel meer en meer uitbesteed aan onderaannemers. Bedrijven kijken met de crisis extra toe op hun efficiëntie. “Ze zoeken naar de optimale manier om met hun ICT om te gaan”, vertelt Baudouin Corluy, directeur van de ICT-sector van Agoria, de federatie van de technologische industrie.

“Als het voordeliger is om te outsourcen, gaan bedrijven dat dus zeker doen. Dat het outsourcen sneller stijgt dan vroeger, komt vooral door de zeer specifieke ICT-technologie en vaak complexe systemen die bedrijven nodig hebben. IT’er blijft een knelpuntberoep, of vaak hebben bedrijven bijvoorbeeld slechts halftijds iemand nodig. Dan is het efficiënter om hiervoor een beroep te doen op outsourcing. Bovendien is er ook de mondiale tendens naar specialisering. Bepaalde competenties kunnen makkelijker in het buitenland gevonden worden.”

Geen schrik van outsourcing naar buitenland

10 à 20 procent is outsourcing naar het buitenland. Maar de schrik dat hele IT-afdelingen zullen verhuizen naar lageloonlanden is onterecht. Corluy: “Outsourcing naar het buitenland gaat over sporadische en gerichte projecten. En dat werkt alleen als de leiding van zo’n project vanuit België gegeven wordt.”

Outsourcing naar het buitenland wint steeds meer terrein op binnenlandse outsourcing, omdat er in België te weinig IT’ers te vinden zijn. In 2012 waren er 9.300 openstaande vacatures in de ICT-sector, en dat aantal stijgt.

“Daarom is het zo belangrijk dat het onderwijs er blijft op hameren dat er veel IT’ers worden gezocht en leerlingen worden gestimuleerd om IT te studeren. Dat begint al in de lagere school. Het gaat niet enkel over pc’s en tablets in de klas zetten, omgaan met de technologie is nog het gemakkelijkste aspect aan IT”, zegt Corluy. “De omgang met informatie en communicatie, daar draait het om. Als IT’er moet je je bepaalde redeneringen kunnen eigen maken, en daar moet op jonge leeftijd mee begonnen worden.”

De ICT-profielen die vandaag het meest op de markt worden gezocht: 

  • System Software & Application Software Developer
  • ICT Project Manager
  • Business Analyst & Consultant
  • System (hardware / software) Developer
  • ICT Infrastructure Analyst & Architect

Werkzoekenden kunnen zich omscholen tot IT’er

“De huidige extra instroom aan informaticastudenten (2012-2013) zorgt pas tegen 2015 of 2016 voor extra instroom op de jobmarkt. Daarnaast zijn heel veel bedrijven vandaag – op korte termijn – op zoek naar profielen om hun knelpuntberoepen in te vullen“, aldus Corluy. Om werkzoekenden die geen IT hebben gestudeerd om te scholen tot IT’er hebben de VDAB, Agoria en Hogeschool Limburg de handen in elkaar geslagen.

Softwareontwikkelaar is zo’n knelpuntberoep: er zijn momenteel ongeveer 2.500 openstaande vacatures voor softwareontwikkelaars. “De VDAB zorgt voor een korte arbeidsmarktgerichte opleiding (in Java of .NET) van 6 maanden. Tegelijkertijd start de student de professionele bacheloropleiding aan de XIOS Hogeschool. Indien hij het VDAB-opleidingstraject met succes voltooit, volgt een bedrijfsstage en kan hij daarna zijn bachelorpleiding voortzetten.” “Het traject voor werkstudenten is vanaf de leeftijd van 21 toegankelijk voor iedereen die minstens 80 uur per maand werkt of uitkeringsgerechtigd werkzoekende is.”

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.