'Internationale plannen blaas je niet zomaar af'

Vlaanderen leeft van de export. "Veel ondernemers zullen voorzichtiger zijn, maar een bedrijf dat plannen heeft om internationaal door te stoten, laat zich nu niet van de wijs brengen", zegt Christ'l Joris, voorzitster van Flanders Investment & Trade (FIT).

11 december 2008

Delen

Christ'l Joris, voorzitster van Flanders Investment & Trade (FIT)

"Internationaal ondernemen is één van de beste recepten om te groeien", zegt Joris. "Agoria (de federatie voor de technologische industrie, red.) heeft berekend dat Belgische bedrijven met buitenlandse dochterondernemingen er tussen 2005 en 2007 met gemiddeld zes procent op vooruit zijn gegaan. Ondernemingen zonder buitenlands filiaal gingen in diezelfde periode een halve procent achteruit." 

Gooit de wereldwijde financiële en economische crisis nu roet in het eten van al die buitenlandse successen?  

Internationaal ondernemen is per definitie een langetermijnstrategie. Een onderneming die naar het buitenland trekt, besteedt daar heel wat voorafgaand studiewerk aan. Dat blaas je zomaar niet op omdat er plots een crisis opduikt. De beste manier om te internationaliseren is en blijft duurzaam investeren. Ik geloof niet in one shot succesverhalen. Ik ken maar weinig bedrijven die van vandaag op morgen ervoor kunnen kiezen om zich in een ander land te vestigen. 

In welke regio's gelooft u zelf het meest?  

FIT plaatst economische attachés in regio's waarvan we denken en verwachten dat er voor Vlaamse bedrijven economische mogelijkheden zijn. Momenteel werken we aan bijkomende vertegenwoordiging in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China, red.) en de Verenigde Arabische Emiraten omdat daar bijzonder veel potentieel zit. Maar we focussen ons ook op landen als Mexico, Vietnam, Korea, Turkije ... die deel uitmaken van de next eleven (een pool van elf landen met potentieel op lange termijn, red.). 

Toch blijven ook zij niet gespaard van de crisis.  

Nee, en dat bijvoorbeeld ook de BRIC-landen daar de gevolgen van voelen, is een tegenslag. Maar ik blijf erbij dat de crisis alleen een onvoldoende reden is om een langtermijnstrategie helemaal om te gooien. Zelf geloof ik meer in markten dan in regio's. Er zijn er een paar die bewezen hebben dat ze best interessant zijn: energie, olie, gas ...  

China werkt momenteel hard op Afrika. Zou u die regio aanbevelen?  

Afrika heeft, zeker met de aanwezige grondstoffen, heel wat te bieden. Het is ook de enige regio die weinig last heeft van de financiële crisis; hun problemen zijn van een andere orde. De politieke stabiliteit is er bijvoorbeeld niet altijd naar. Maar voor specifieke bedrijven, de bouw of de toeristische sector zie ik wel kansen. 

Kunnen bedrijven tot slot ook ethische lessen trekken uit wat nu gebeurt?  

Ik denk het wel. Heel veel bedrijven hebben het de voorbije jaren zo druk gehad met groeien dat ze onvoldoende kritisch naar zichzelf hebben gekeken. Of ze hadden geen tijd, of ze voelden de behoefte niet. Ik verwacht ook dat overnames met heel wat meer realiteitszin zullen gebeuren. Als ik kijk naar de bedragen die daar de voorbije jaren mee gemoeid waren, was het gezond verstand soms ver zoek. 

(wim.verdoodt@jobat.be)

 bullets Welke landen doen het goed? (1)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.