Ingesteldheid belangrijker dan vaardigheden

Ingesteldheid

Durf je niet in te gaan op een jobadvertentie omdat je niet aan de eisen voldoet? Met de juiste ingesteldheid hoef je je daar geen zorgen over te maken.

De ingesteldheid van een potentiële werknemer is immers veel belangrijker dan de vaardigheden waarover een kandidaat beschikt. Dit blijkt uit een internationaal rapport van de onderzoekers James Reed en Paul Stoltz. In het onderzoek geeft 97 procent van de werkgevers in Europa, Azië en Amerika aan dat de correcte ingesteldheid bij de aanwerving belangrijker is dan over de geschikte vaardigheden te beschikken.

Eerlijkheid en betrouwbaarheid

“Voor werkgevers komt eerlijkheid en betrouwbaarheid op de eerste plaats bij de evaluatie van potentiële medewerkers”, zegt James Reed in een interview op Onrec.com. Pas daarna komen inzet, verantwoordelijkheidszin, flexibiliteit en gedrevenheid. Het onderzoek geeft ook aan dat 66 procent van de werknemers bij afslankingsoperaties eerder opteren voor medewerkers met de juiste ingesteldheid, dan voor collega’s die teren op de vereiste vaardigheden.

Werknemers met de juiste kwalificaties moeten volgens sommige werkgevers nog altijd in het bedrijf worden opgeleid. In dat opzicht is de ingesteldheid van groter belang dan pure vakkennis. Een medewerker met een verkeerde instelling kan bovendien ook een nefaste invloed hebben op de rest van het personeel.

Waardevoller

James Reed zegt ook nog dat werknemers met een perfecte ingesteldheid volgens werkgevers zeven keer waardevoller zijn dan gemiddelde personeelsleden. Volgens hem moet het bij bedrijven gemeengoed worden om te gaan aanwerven op basis van de juiste ingesteldheid. “Slechte aanwervingen kosten namelijk handenvol geld,” zegt Reed. “Bovendien is het geen gemakkelijke opdracht om iemand die je net hebt aangeworven, al meteen te vragen het bedrijf te verlaten.”

Om de mate van ingesteldheid te meten, ontwikkelde Reed met zijn rekruteringsbedrijf Reed een speciale tool. Deze is online verkrijgbaar op www.3gmindset.com.

(jn)

Meer info over Gelukkig op het werk

13/07/2011