Ingenieurs worden ondernemers

In de ‘war for talent’ wil TMC uit Zaventem de beste ingenieurs aantrekken. Het sleutelwoord hiervoor is ‘werkondernemerschap’, een combinatie van ondernemerschap met de zekerheid van een vaste werkovereenkomst. Heeft het klassieke model van loondienst zijn beste tijd gehad?

16 juni 2016

Delen

“Bij topingenieurs die afstuderen ontbreekt het vaak aan ondernemerschapskwaliteit.” (Emmanuel Mottrie, ceo van TMC)

TMC is een van oorsprong Nederlands consultingbedrijf waar technologieprofessionals actief zijn op het vlak van R&D. “Anderhalf jaar geleden openden wij een vennootschap in België en ondertussen konden we al meer dan zeventig ingenieurs aantrekken. Onze ingenieurs werken in diverse vakgebieden zoals mechatronica, mechanica, embedded software en nanotechnologie”, vertelt ceo Emmanuel Mottrie.

Binnen drie jaar wil het bedrijf met tweehonderd medewerkers zijn in België. “Dat is niet meer mogelijk zonder het nieuw arbeidsmodel van ‘werkondernemerschap’, wat in Nederland overigens al langer een bekend concept is”, vindt Mottrie. “Buiten de administratieve staf starten alle mensen bij ons in een samenwerkingsverband met een vast contract. Ze hebben er dan wel al een grondige voorselectie opzitten. Vorig jaar reageerden meer dan 1.200 ingenieurs op ons rekruteringsprogramma. We selecteerden 120 kandidaten van wie we er uiteindelijk 15 een contract aanboden.”

Getest op soft skills

De Belgische economie heeft ondernemende ingenieurs nodig. Maar bij topingenieurs die afstuderen ontbreekt het vaak aan ondernemerschapskwaliteit, vindt Mottrie. “Bij TMC trachten wij zowel de technische competenties als de soft skills te combineren. Dat zorgt voor een meerwaarde bij onze klanten maar ook voor de ingenieur zelf”, oordeelt hij.

“Vooraleer ze kunnen deelnemen aan selecties worden kandidaten online getest op hun IQ, maar ook op hun potentieel op het vlak van leiderschap, communicatieve vaardigheden, strategisch businessinzicht enzovoort. Dit zijn competenties die meestal niet aan bod komen in ingenieursopleidingen. Wanneer ze effectief bij ons van start gaan, ondergaan de ingenieurs verder doorgedreven tests en op basis hiervan krijgen ze een externe professionele coach toegewezen. In functie van hun eigen ambities en hun lacunes volgen ze dan trainingsprogramma’s.”

Geïndividualiseerde HR-politiek

Het werkondernemerschap bij TMC is gebaseerd op vijf pijlers waarbij vooral de individuele winstdeling in het oog springt. “Wie goed presteert, plukt er ook de financiële vruchten van. Wij vinden dat ingenieurs zowel financieel als sociaal ondergewaardeerd zijn op de arbeidsmarkt. Daarom opteren we voor een geïndividualiseerde HR-politiek waarbij de werknemer de eigenaar is. Hij kan– bovenop zijn verloningspakket – een budget voor coaching en training gebruiken. Wij zijn overtuigd van ons arbeidsmodel. Het is onze manier om topexperts aan te trekken en te behouden. We hebben nog twee vennootschappen geopend in Frankrijk waar we twintig medewerkers aantrokken onder het model van ‘werkondernemerschap’”, besluit Mottrie.

Wil elke ingenieur wel betrokken zijn?

Niet alle ingenieurs voelen zich geroepen tot werkondernemerschap. Het veronderstelt immers veel eigen initiatief en een commerciële instelling. We laten twee ingenieurs aan het woord.

Dennis Van den Bosch startte 1,5 jaar geleden bij TMC en werkt momenteel op projectbasis bij Punch Powertrain, een bedrijf dat onder meer automatische versnellingsbakken ontwikkelt voornamelijk voor Aziatische autofabrikanten. Hij houdt zich vooral bezig met de engineering van nieuwe transmissies. “Na mijn studies werktuigkundig ingenieur met specialisatie lucht- en ruimtevaart en een master in management, was dit mijn startersbaan. Het businessmodel sprak me aan omdat er veel ruimte is voor de eigen ontwikkeling van de werknemer”, vertelt hij.

“Aan de hand van trainingen kun je bepalen waar je naartoe wilt, in welke domeinen je je verder wenst te bekwamen. De persoonlijke coaching kun je goed gebruiken bij de klant waarvoor je werkt, onder meer op het vlak van communicatie. Er wordt vooral veel initiatief verwacht van mij. Door het ‘werkondernemerschap’ kan ik mij ten volle ontplooien en sta ik ook sterker in mijn schoenen.”

Meerwaarde

Steven Robyns is afgestudeerd als burgerlijk ingenieur werktuigkunde met als specialisatie mechatronica en robotica. Hij is nu via TMC aan slag bij CG Power Systems dat transformatoren produceert en werkt er voor het mechanische team van de R&D-afdeling. “Ik zocht naar een consultancyomgeving met een open cultuur. Eigen verantwoordelijkheid nemen is daarbij heel belangrijk. Ook de openheid en transparantie over de financiële kant van een contract met een klant, spreekt me zeer aan”, vertelt hij.

“Ik heb het gevoel dat ik er echt bij hoor. Daarnaast is de vaste aanstelling en de winstdeling een behoorlijke meerwaarde. Mocht ik slechts een tijdelijk contract krijgen, dan ervaar ik dat als een teken van wantrouwen. Voor mij komt het erop aan om voortdurend nieuwe zaken bij te leren die ik rechtstreeks of onrechtstreeks kan gebruiken in dit project. Op die manier worden alle partijen er beter van.”

(bv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.