In welke sectoren wordt het meest gerookt?

De sector waarin de werknemer actief is, speelt een grote rol voor het rookgedrag. Zo rookt bijna de helft van de werknemers in de bouwsector. Dit is ruim 2,5 keer meer als in het onderwijs.

17 februari 2017

Delen

roken

Het aantal tabaksgebruikers neemt jaarlijks gestaag af. Vorig jaar rookte 26,4% van de Belgische werknemers, terwijl dit in 2013 nog 27,5% was.

Aantal rokers (%) per sector in 2016

  1. Bouw: 41,4% rokers
  2. Transport: 40,6% rokers
  3. Diensten: 38,4% rokers
  4. Horeca: 37,7% rokers
  5. Handel: 32,1% rokers
  6. Industrie: 31,4% rokers
  7. Overheid: 24,4% rokers
  8. Gezondheidszorg: 19,9% rokers
  9. Onderwijs: 15,5% rokers

De bouwsector wordt op de voet gevolgd door de transportsector (40,6%). Het onderwijs is het best bezig met 15,3% rokers.

Dit blijkt uit onderzoek van IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, die het tabaksgebruik per sector in kaart bracht. Voor het onderzoek werden de afgelopen jaren de medische gegevens van gemiddeld 220.000 werknemers onder de loep genomen.

Gezondheidspromotie

“Alle wetten, sensibiliseringsacties en preventiemaatregelen ten spijt, blijft het rokersaantal in onze samenleving nog steeds vrij hoog”, vertelt Lode Godderis, directeur van de dienst ‘Kennis, Informatie & Research’ van IDEWE. “De gezondheidsrisico’s die met roken gepaard gaan zijn nochtans niet min. Tabaksgebruikers sterven gemiddeld maar liefst 14 jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van de EU.”

“Ook werkgevers hebben er alle baat bij dat hun personeel ontmoedigd wordt om te roken, het tabaksgebruik mindert of liefst van al helemaal stopt. IDEWE pleit daarom voor meer gezondheidspromotie op het werk die zowel gedragen wordt door werknemers als werkgevers. Uit het onderzoek blijkt dat vooral in de bouw- en de transportsector bijkomende preventiemaatregelen nodig zijn,” aldus Lode Godderis van IDEWE.

Toename aantal rokers in de dienstensector

In vergelijking met 2013 blijft het tabaksgebruik in de meeste sectoren in dalende lijn gaan. Uitzonderingen: de dienstensector (+2,4%) en de retail (+0,7%). Daar is de sigaret aan een opmars bezig.

Het onderwijs (-2,9%) en de transportsector (-2,6%) kende de grootste daling in procentpunten.

Het percentage rokers per sector over de laatste 4 jaar
Methodologie van het onderzoek: de 172 arbeidsgeneesheren en 194 verpleegkundigen van IDEWE onderzochten tussen 1993 en 2016 de algemene gezondheid van gemiddeld meer dan 220.000 werknemers uit 9 sectoren: de gezondheidszorg, industrie, handel, overheidssector, dienstensector, bouwsector, onderwijs, transport en horeca.

(mr) - Bron: IDEWE 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.