In welke sectoren vind je nog jobs?

Er is nog werk. De energiesector werft de komende maanden naar schatting tien procent extra personeel aan. Vooral commerciële, technische en ingenieursprofielen zijn gegeerd.

11 september 2018

Delen

windenergie

Het is crisis, natuurlijk. Maar bedrijven blijven op zoek naar arbeidskrachten. Elke maand krijgt de VDAB nog altijd meer dan 15.000 nieuwe vacatures binnen. Op de jobsite van Jobat staan bijna 6.000 openstaande betrekkingen. En de VDAB blijft meer dan 30.000 openstaande jobs tellen. Maar de economie heeft het moeilijk, dat zie je ook aan de VDAB-cijfers: in 2009 kwamen er twintig procent minder vacatures binnen dan het jaar voordien.

Energiesector werft aan

Wel zijn er sectoren die erop vooruit gaan. Drie sectoren hadden in 2009 meer vacatures dan het jaar voordien:

  1. energie en water: (+11,7%)
  2. maatschappelijke dienstverlening (+ 5,3%)
  3. land-, tuin- en bosbouw (+ 4,5%)

Zoek je werk, dan solliciteer je best in een van deze sectoren. Want ook dit jaar zullen ze het goed blijven doen. Vooral de energiesector en de gezondheidszorg zullen groeien. Dat voorspellen de HR-professionals en bedrijfsleiders in de enquête van Jobat en Profacts. De Manpower Barometer bij 750 Belgische werkgevers bevestigt dat. Verwacht wordt dat het personeelsbestand in de sector Elektriciteit, gas en water in het eerste kwartaal met tien procent zal toenemen.

De arbeidsmarkt houdt goed stand in de sectoren Financiële instellingen, verzekeringen, vastgoed en diensten (+ 1%) en Transport, logistiek en communicatie (0%). Daar valt als werkzoekende ook nog iets te rapen. In alle andere sectoren verwachten de werkgevers dat ze hun personeelsbestand dit kwartaal zullen moeten inkrimpen.

Vooral commerciële profielen

Twee derde van de bedrijven zegt dit jaar personeel te willen aanwerven. Vooral commerciële, technische en ingenieursprofielen zijn gegeerd. Zij hebben dus niet al te veel te vrezen van de crisis.

Welke profielen zullen bedrijven aanwerven in 2010?
Welke profielen werven bedrijven anno 2010 nog aan? 

(mr) - Bron: enquête van Jobat en Profacts

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.