In 8 stappen naar het loon dat je verdient

Je loon is onderhandelbaar. Zeker het salaris van een nieuwe job. Maar ook als je op je huidig werk wat meer wil verdienen, kan je met goede onderhandelingstechnieken meer uit de brand slepen.

30 november 2009

Delen

hoger loon

Dankzij de volgende 8 stappen ga je zo naar een hoger loon:

 1. Vind het gangbare salaris voor je job
  Je marktwaarde bepalen is heel belangrijk. Dit kan je opzoeken via www.loonwijzer.be of vragen aan rekruteerders. Je kan ook te rade gaan bij collega’s, kennissen of familie, of je cao inkijken. Ga altijd uit van brutobedragen. Wie in welke functie hoeveel verdient, kan je ook ontdekken op onze Jobat loonpagina.
 2. Bepaal het loon dat jou gelukkig maakt
  Weinig mensen denken na over wat ze willen verdienen. ‘Meer dan nu’ of ‘meer dan op mijn vorige job’ is erg mager als argument. Doe 10 procent bij het loon dat je gelukkig maakt en je hebt je droomsalaris. Dit moet binnen de getallen uit stap 1 vallen.
 3. Hou ook rekening met alle kosten voor de job
  Wil je gaan werken bij een bank, dan zal je extra kostuums moeten kopen. Kreeg je op je vorige job een middagmaal in het bedrijfsrestaurant en nu niet, dan is dat een extra kost.
 4. Bepaal je minimumloon
  Bepaal voor jezelf wat je minimaal uit de brand wil slepen. Leer ook je droomsalaris van buiten. Leg deze kaarten niet op tafel, een loononderhandeling is een tactisch spel.Denk bovendien ook na over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Vind je een dertiende maand belangrijk of toch liever meer vakantiedagen? Prefereer je een bedrijfswagen of gaat je voorkeur uit naar opleidingsmogelijkheden?
 5. Bereken je huidig salaris
  Bereid je voor op de vraag ‘Wat verdien je nu?’. Probeer dit te ontwijken. Als je er niet omheen kan, tel dan bij je huidig loon de eventuele loonsverhogingen en de bonussen voor het komende jaar bij. Dat is niet liegen, maar vooruitkijken.
 6. Geef nooit één getal
  Probeer niet te antwoorden op de vraag ‘Wat wil je verdienen?’. Zeker niet met één getal, de kans dat dit lager ligt dan wat je gesprekspartner in gedachten had is reëel. Als je moet antwoorden, zeg dan dat je wat hebt rond gehoord en het gangbare loon lijkt te liggen tussen je minimumloon en je droomsalaris.
 7. Antwoord niet direct als je een aanbod krijgt
  Laat je niet uit het lood slaan door de reactie van je gesprekspartner. Een lachje of frons kunnen bedoeld zijn om je te overbluffen. Ga niet in op het eerste aanbod. Laat niet merken dat je blij of teleurgesteld bent. Ben je heel blij, doe dan nog een héél klein beetje moeilijk en teken dan de overeenkomst.
 8. Bereid je voor om weg te gaan
  Maak vooraf uit hoe je gaat reageren als je niet tevreden bent met het aanbod. Benadert het je minimumloon niet, maak dan gewoon een nieuwe afspraak. Neem op een positieve manier afscheid en blaas geen bruggen op. Zeker als het om een nieuwe baan gaat, heb je er geen belang bij om je reputatie al bij voorbaat om zeep te helpen.
   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.