iluminas is West-Vlaamse ‘Startende Gazelle’

Het Roeselaarse iluminas, dat energie-efficiënte verlichting ontwerpt, produceert en verdeelt, is onlangs door het weekblad Trends uitgeroepen tot West-Vlaamse Gazelle van het jaar in de categorie ‘start-ups’. De Gazellen bekronen de snelst groeiende bedrijven.

5 maart 2015

Delen

Bruno Vercruysse, iluminas
“We kijken voor de export vooral naar Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Oost-Azië.” (Bruno Vercruysse, managing director iluminas)

De ‘Trends Gazellen’ worden onderverdeeld in grote, middelgrote en kleine bedrijven, en starters van het jaar. De West-Vlaamse ‘ambassadeurs’ zijn dit jaar Proferro uit Ieper bij de grote bedrijven, het Waregemse Renson Sunprotection-Screens bij de middelgrote ondernemingen, Lavaert Transport & Logistics uit Wielsbeke bij de kleine bedrijven, en dus iluminas als ‘starter van het jaar’. ‘Starter’ is ietwat misleidend; de ontwerper, producent en verdeler van energie-efficiënte verlichting uit Roeselare is inmiddels al ruim drie jaar aan de slag, maar dat is nog jong genoeg om voor deze categorie in aanmerking te komen.

“We zijn er zelf wat van geschrokken”, glimlacht managing director Bruno Vercruysse. “Maar het is fijn om die erkenning te krijgen. Het betekent dat we opgemerkt worden en tot de belangrijke spelers in onze branche gerekend worden.”

‘Trends Gazellen’ bekronen de snelst groeiende bedrijven. En iluminas realiseerde de voorbije jaren ook echt een opvallende omzetgroei. “Maar snel groeien houdt ook risico’s in. Het komt er op aan die goed te managen en om te zetten in duurzame groei”, stelt Bruno Vercruysse. Voor de ontwikkeling van zijn producten werkt iluminas samen met een uitgebreide pool van freelanceontwerpers. De armaturen en dergelijke worden gefabriceerd in Azië, waarna alle componenten in Roeselare in elkaar worden gestoken.

Grote exportgerichtheid

De omzetgroei heeft voor een groot stuk te maken met de introductie van een heel gamma nieuwe producten. “Ook in 2015 breiden we ons aanbod verder uit”, zegt Bruno Vercruysse. “We richten ons op verscheidene segmenten en technologieën, met energie-efficiëntie als rode draad. Zo maken we voor industriële klanten voornamelijk gebruik van ‘magnetische inductie’ als lichtbron, de technologie met de langste levensduur op de markt. We gaan ons ook steeds meer richten op een combinatie van magnetische inductie met led-technologie, voor de particuliere markt maar ook voor kantoren en winkels.”

De groei komt ook voort uit een sterke exportgerichtheid. Van bij het begin had iluminas een internationale focus. “Vrij snel na onze start konden we aan projecten in Afrika en Azië werken, onder meer rond straatverlichting op zonne-energie en voorzien van intelligentie”, vertelt Bruno Vercruysse. “Dat is een ideale oplossing in landen met veel zonne-uren, een beperkt elektrisch netwerk en grote afstanden. We gaan nog actiever deelnemen aan internationale beurzen, en kijken nu vooral naar Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Oost-Azië als interessante markten.”

(wv) – Meer info: www.iluminas.com

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.