De voorbereiding op een teambuilding in de sneeuw

De expeditieleden van de ICT Expedition worden goed voorbereid op hun bergbeklimming, ook psychologisch.

2 juli 2009

Delen

“Verschillende types van mensen moeten een fundamentele rol vervullen binnen het expeditieteam en zijn daardoor allemaal onmisbaar,” zegt Fons Feekes van Insights, het bedrijf dat voor de psychologische begeleiding zorgt. Om meer inzicht te krijgen in hoe we zelf in elkaar zitten, en van daaruit beter met anderen om te gaan, wordt een specifiek model gehanteerd, gebaseerd op de theorieën van Jung. Via een lijst met 25 vragen wordt iedereen gekarakteriseerd. Zo krijgt iedereen te horen of hij een van de roden, groenen, blauwen of gelen is.

>> Ben jij rood, blauw, geel of groen?    

Elk profiel krijgt vervolgens een verrassend passende beschrijving van hoe hij zelf reageert in goede en kwade dagen en hoe hij bij voorkeur benaderd wordt.

De ICT Expedition-deelnemers krijgen deze profielen van zichzelf te lezen. Tijdens een oefensessie met rollenspel en groepsgesprekken, leren alle deelnemers elkaar goed kennen en weten ze wat ze van iemand al dan niet kunnen verwachten. Tijdens de oefensessie wordt ook aangeleerd hoe we met deze gedragingen moeten omgaan.

Critici voeren aan dat een dergelijke profilering ook gevaren inhoudt: het gevaar bestaat dat iedereen zich ingraaft in zijn profilering en zich niet wil aanpassen: “zo zit ik nu eenmaal in elkaar, dus moet je me maar nemen zoals ik ben.”

Niet onvoorbereid vertrekken

Deze psychologische voorbereiding komt bovenop de fysieke preparatie. Een klein half jaar voor de expeditie worden alle deelnemers naar het Antwerpse Nottebohm sportcentrum gesommeerd waar ze uitgebreide fysieke tests ondergaan. Op dat moment wordt nagegaan of iemand hoe dan ook kans maakt de top te bereiken, en welke extra oefeningen van doen zijn om het slaagpercentage te verhogen.

Rug- en nekspieren krijgen een extra beurt omdat zware rugzakken meegesleurd worden en ook de sledes mee naar boven moeten. De spieren van de scheenbenen hebben baat bij versterking omdat de deelnemers meer bergaf zullen lopen dan een mens normaal doet. En bovenal moet getraind worden op uithouding en een maximale zuurstofopname.

>> Lees hier het verslag van de 4e ICT Expedition  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.