I-deals: dé motivatie om langer te werken

In zowat alle Europese landen werd recent de minimumpensioenleeftijd opgetrokken. In vergelijking met onze buurlanden, valt de verhoging van de leeftijd van 60 naar 62 jaar in België behoorlijk mee. ‘Toch waren er onderhandelingen aan de gang waarbij diverse belangengroepen een uitzondering proberen uit de brand te slepen’, aldus Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie van de Universiteit Gent en hoofd van de onderzoeksgroep VIGOR.

27 februari 2012

Delen

Oudere werknemer
"Beste politici en bedrijfsleiders, de tijd van de eenheidsworst is voorbij." (Frederik Anseel is professor organisatiepsychologie Universiteit Gent en hoofd onderzoeksgroep VIGOR)

‘Langer werken, meneer? Broodnodig voor de maatschappij natuurlijk, iedereen moet zijn steentje bijdragen, jazeker, geen twijfel mogelijk, maar serieus blijven, toch niet voor ons hé, meneer?’ Het ‘not in my backyard’-principe toegepast op de pensioenleeftijd.

Eindeloze reeks uitzonderingen

Anseel: ‘Voor elke beroepsgroep vallen criteria te bedenken die recht zouden kunnen geven op een lagere pensioenleeftijd. Het zullen altijd de anderen zijn die het gemakkelijker hebben, de eigen job lijkt het moeilijkst. Het risico op een weinig eervolle koehandel met een eindeloze reeks uitzonderingen tot gevolg, is niet denkbeeldig.’

‘De kans is klein dat iedereen met de glimlach op het gezicht een regel die hen verplicht langer te werken, zal aanvaarden. Daarom moeten we op zoek naar manieren die mensen zelf aanzetten en motiveren om langer te werken’, besluit Anseel.

Onderhandelen

Een recente wetenschappelijke studie, die binnenkort verschijnt in Journal of Management Studies, wijst ons de richting hoe bedrijven hierin zelf het voortouw moeten nemen. ‘Organisaties moeten afstappen van uniforme werkregelingen voor hun werknemers en evolueren naar I-deals’, aldus Anseel. ‘I-wat, zegt u? I-deals staan voor idiosyncratic deals, vrijwillige, persoonlijke afspraken op maat van de werknemer die afwijken van de standaardafspraken maar die met de werkgever individueel onderhandeld werden om een win-win situatie te bereiken.’

Indien u het bijvoorbeeld op een akkoordje gooit met uw werkgever dat u de woensdagmiddag kan thuiswerken om de kinderen op te vangen, maar op andere dagen telkens een uurtje langer werkt, dan hebt u een mooie i-deal.

Gemotiveerd blijven

Uit Nederlands onderzoek bij 1.080 mensen uit de zorgsector, blijkt dat medewerkers die de mogelijkheid kregen om een geïndividualiseerde deal met hun werkgever te sluiten over hun werkschema, wél sterk gemotiveerd zijn om te blijven werken na de pensioengerechtigde leeftijd. Ook medewerkers die een akkoord op maat hebben rond hun opleiding en loopbaan, blijken meer gemotiveerd om langer te werken. Dit laatste geldt echter enkel in een klimaat waar de competenties van oudere werknemers ook actief gebruikt en gewaardeerd worden door collega’s en leidinggevenden. Indien dit niet het geval is, dan hebben de i-deals geen zin.

Anseel: ‘Beste politici en bedrijfsleiders, de tijd van de eenheidsworst is voorbij. Luister naar de individuele wensen van uw mensen, onderhandel over een maatgerichte oplossing met elk van hen en hun motivatie is tot na het pensioen verzekerd.’

(fa) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.