HR zet volop in op personeelstevredenheid

Na een aantal moeilijke jaren leeft de arbeidsmarkt op. Het aantal vacatures blijft toenemen. En dat ontgaat ook de werknemers en managers niet. De personeelstevredenheid en het behoud van waardevolle werknemers vormen daarom de HR-uitdagingen voor 2016. Dat blijkt althans uit onderzoek dat Walters People bij meer dan 1.000 werknemers en leidinggevenden uitgevoerd heeft.

28 juli 2016

Delen

personeelstevredenheid

Optimisme op de arbeidsmarkt

De respondenten van het onderzoek zijn duidelijk optimistisch over de Belgische economie. 72% van de leidinggevenden en 65% van de kandidaten gelooft dat 2016 betere tijden brengt. “Wat de arbeidsmarkt betreft lijken we ons op een kantelmoment te bevinden”, vertelt Özlem Simsek, director van Walters People België.

“De meeste managers (51%) en werknemers (54%) verwachten dat het aantal vacatures in 2016 stabiel zal blijven. Maar heel wat collega’s zijn optimistischer: 4 op 10 managers en een derde van de werknemers geloven dat 2016 meer vacatures brengt. Onze bevindingen in het eerste trimester geven hen gelijk. Wij zien over de gehele linie bij onze klanten een toename in het aantal vacatures.”

Personeelstevredenheid

In die context hoeven HR-afdelingen zich niet langer te concentreren op reorganisaties. Slechts 12% van de managers ziet dat nog als de uitdaging voor 2016. De aandacht verschuift steeds meer naar het vergroten van de tevredenheid en toewijding van de medewerkers.

Özlem Simsek: “Bijna de helft van de leidinggevenden stipt dat aan als de uitdaging voor dit jaar. Daarnaast maakt bijna een derde zich zorgen om het vertrek van waardevolle krachten. En met reden: 6 op 10 ondervraagde werknemers overwegen een overstap naar een ander bedrijf om verder carrière te maken. De helft van de respondenten zou bij de huidige werkgever blijven als die dezelfde doorgroeimogelijkheden biedt.”

Doorgroeimogelijkheden net zo belangrijk als loon

Die doorgroeimogelijkheden vormen meteen de sleutel tot de tevredenheid van het personeel. “37% van de managers gelooft dat hun werknemers het bedrijf omwille van een gebrek aan doorgroeimogelijkheden verlaten. 29% probeert dat effectief te voorkomen door volop op interne carrièremogelijkheden in te zetten”, licht Özlem Simsek toe.

“Op hun beurt geeft 80% van de werknemers aan dat ze een uitdagende jobinhoud belangrijk tot zeer belangrijk vinden wanneer ze uitkijken naar een nieuwe werkgever. De jobinhoud scoort daarmee bijna even goed als het loon (82%).”

Meer aandacht voor combinatie werk en privéleven

Hoewel de meesten een goed loon dus belangrijk vinden, vormt het niet de voornaamste reden voor een vertrek. Velen zijn er best tevreden over. Managers investeren daarom in andere extra’s om hun medewerkers te behouden.

Özlem Simsek: “29% denkt bijvoorbeeld dat werknemers zullen blijven als het bedrijf flexibele werkvormen, zoals thuiswerk of glijdende uren, aanbiedt om de combinatie van werk en privéleven gemakkelijker te maken. 76% van de werknemers vindt een evenwicht tussen die twee belangrijk tot zeer belangrijk bij de keuze voor een nieuwe job. De ondervraagde managers lijken hun medewerkers en hun verzuchtingen dus bijzonder goed te kennen.”

(ss) - Bron: Robert Walters 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.