Hou de griep buiten en bespaar kosten

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben wereldwijd elk jaar 100 miljoen mensen last van griep. Zelfs in België is de ziekte een belangrijke doodsoorzaak.

9 september 2008

Delen

Hou de griep buiten, zo bespaar je kosten
Zonder vaccin heb je tot 40 procent kans op griep.

Virologen van de K.U.Leuven zeggen dat er in ons land elk jaar zowat 2.000 mensen sterven door het virus, vooral bij de risicogroepen. Het griepvirus is bijzonder besmettelijk, zodat de werkplek een ideale plaats is voor de verspreiding ervan.

Kosten voor bedrijf

Voor bedrijven kan het dus erg interessant zijn om hun medewerkers te laten vaccineren. Een medewerker die is ingeënt, heeft immers meer dan 95 procent kans dat hij niet of slechts in heel lichte mate door het virus besmet geraakt. Zonder vaccinatie is de kans dat de medewerker in de wintermaanden griep krijgt 10 tot 40 procent.

Het vaccin kost ongeveer 11 euro per persoon; daarnaast zijn er ook de kosten om de campagne te organiseren en de medewerkers te informeren. Bij een eerste campagne gaat meestal slechts 15 tot 25 procent van de medewerkers in op het voorstel om zich te laten inenten.

16.000 euro

Een vaccin biedt ook geen 100 procent garantie op immuniteit, want bij 20 procent van de individuen zou het niet werken. Met andere woorden: als op 100 medewerkers slechts 20 mensen zich laten inenten, zullen er slechts 16 het virus zeker niet krijgen.

Maar stel dat die 16 mensen zonder vaccin allemaal door de griep besmet geraken en gemiddeld acht dagen niet komen werken, dan komt dat overeen met 128 dagen afwezigheid. Als we ervan uitgaan dat een dag afwezigheid gemiddeld 125 euro kost, komen we aan een bedrag van liefst 16.000 euro. Voor bedrijven is het toch de moeite waard om te investeren in een griepvaccin en een bijhorende campagne.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.