Hooggeschoolde functies worden knelpuntberoepen

Werkgevers leggen de lat alsmaar hoger als het aankomt op diploma's, maar tegelijk worden ze door de krapte op de arbeidsmarkt ook gedwongen om breder te kijken.

22 december 2008

Delen

Zelfs voor informatici zijn er jobs zonder diplomavereisten. "In de praktijk is dat natuurlijk moeilijk haalbaar maar het bewijst wel dat werkgevers steeds meer alle mogelijkheden openlaten en ook in profielen geïnteresseerd zijn die misschien niet over het juiste diploma beschikken maar wel de juiste kwalificaties in huis hebben", vindt Paul Poels van de VDAB-studiedienst.

"Ook bij een typisch knelpuntberoep zoals ingenieur wordt de diplomagrens makkelijk verlegd. Als men echt geen geschikte kandidaat vindt, kan dat soms zelfs tot hoger secundair technisch onderwijs gaan. Een beetje ervaring en wat interne opleiding moeten dan voor de oplossing zorgen. Ook een baan als jurist haal je niet zonder diploma. Toch zijn er bedrijven die in hun zoektocht naar rechtsgeleerden geen bijzondere diplomavereisten stellen terwijl je je toch moeilijk kan voorstellen dat iemand iets van juridische zaken afweet zonder diploma", zegt Poels.

Meer ingenieursstudenten

Poels merkt tot slot op dat steeds meer hooggeschoolde functies op de lijst met knelpuntberoepen dreigen te belanden. "Gelukkig merken we dat sinds dit jaar de interesse voor wetenschappelijke en ingenieursstudies toeneemt. Dat zie je vaak; op het moment dat er een tekort is aan bepaalde profielen, kiezen plots meer jongeren voor een studie in die richting. Een aantal jaar geleden hebben we hetzelfde meegemaakt in het onderwijs."

bullets Hoe klim je zonder diploma toch op?     

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.