Homoseksualiteit nog gevoelig bij Vlaamse overheid

Holebi's stellen hun 'coming out' op het werk uit tot na de inwerkperiode. Die eerder opgetekende algemene vaststelling geldt ook bij de Vlaamse overheid. 59 procent van de werknemers geeft er pas na een tijd te kennen wat hun seksuele voorkeur is. Homoseksuele (76 procent) en lesbische (77 procent) werknemers erkennen dat in nog sterkere mate, zo blijkt uit een dinsdag voorgesteld onderzoek van de dienst Emancipatiezaken.

17 december 2008

Delen

De dienst deed in oktober 2008 een onderzoek naar de situatie van holebi's bij de Vlaamse overheid. In totaal 2.126 werknemers hebben via een enquête aan het onderzoek deelgenomen.

Negenendertig procent van de homo's en 38 procent van de lesbiennes hebben negatieve reacties door collega's vastgesteld tegenover een holebi-collega die open uitkomt over zijn of haar seksuele voorkeur. Zulke reacties komen vooral onder de vorm van verbale intimidaties en seksueel getinte insinuaties.

Geen fysiek agressie

Hoewel de werknemers van de Vlaamse overheid de tendens volgen van een toenemende acceptatie ten aanzien van gelijke rechten, houden meer impliciete vormen van homonegativiteit stand, vooral onder mannelijke werknemers jonger dan 25 jaar en ouder dan 55 jaar.

Een opmerkelijk positief verschil met de algemene gegevens voor heel Vlaanderen is dat fysieke agressie ten aanzien van holebi's op de werkvloer vrijwel niet wordt gesignaleerd.

(17/12/2008)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.