Hogeschool UC Leuven-Limburg verhuist naar Haasrode

Eind januari nam de hogeschool UC Leuven-Limburg (de vroegere KHLeuven) haar intrek in het Telindusgebouw op het researchpark in Haasrode. De nieuwe locatie zal de samenwerking met bedrijven en opleidingscentra vergemakkelijken.

12 februari 2015

Delen

"Als we nu alleen denken aan saneren, branden we onze toekomst op.” (Toon Martens, algemeen directeur UC Leuven-Limburg)

De UC Leuven-Limburg is ontstaan uit de fusie van de hogescholen KHLeuven, Groep T en de KHLimburg, die tegen 2016 volledig afgerond zal zijn. Om de centrale diensten samen te brengen, en het groeiende aantal studenten op te vangen, was er dringend een nieuwe locatie nodig. De hogeschool vond die in het knappe Telindusgebouw in Haasrode, dat leegstond na de verhuis van Belgacom naar Brussel.

De vroegere hoofdzetel van informaticabedrijf Telindus werd ontworpen door de befaamde architect Jo Crepain. "Het is geen zielloos gebouw zoals je vaak op industrieterreinen ziet", zegt algemeen directeur Toon Martens. "Het straalt kwaliteit uit." De hogeschool koos bewust voor een plek buiten de stad. "We hebben hier 35.000 vierkante meter. In het stadscentrum zou dat evenveel plaats innemen als 200 gezinnen, en dat voor een campus waar studenten eigenlijk maar de helft van het jaar aanwezig zijn."

Na de verhuis heeft de hogeschool drie grote campussen rond Leuven. De opleidingen gezondheid en welzijn zitten op de ziekenhuissite Gasthuisberg; de lerarenopleiding gaat naar de campus Hertogstraat, vlakbij de grote scholengroep van het Heilig-Hartcollege Heverlee; en de studenten management en technologie trekken naar Haasrode. Daarmee zit elke groep opleidingen vlak bij haar werkveld. "Het professioneel hoger onderwijs dat wij aanbieden is praktijkgericht. Doordat we ons zo dicht bij ons werkveld vestigen, kunnen we nauw samenwerken."

Levenslang leren

Toon Martens hoopt ook dat werknemers van bedrijven in de buurt de weg zullen vinden naar de aanvullende opleidingen van de hogeschool. "Iedereen weet dat we in Vlaanderen meer moeten doen op het vlak van levenslang leren. We moeten een voorbeeld nemen aan de Scandinavische landen, waar iedereen tijdens zijn loopbaan kansen krijgt om zich bij te scholen. Uit onderzoek blijkt dat het grootste obstakel om nascholing te volgen, de tijd is die je moet spenderen om er te geraken. Dat obstakel verdwijnt grotendeels als je bijscholing in de buurt van bedrijven aanbiedt, in plaats van in de binnenstad." UC Leuven-Limburg wil ook een kinderkribbe op de campus openen voor kinderen van ouders die avondonderwijs volgen.

De nieuwe buren van de hogeschool zijn de VDAB en vormingsorganisatie Syntra. Ook met hen wil Toon Martens nauw samenwerken, met name om studenten beter te oriënteren. "Elk jaar start 10 tot 20 procent van de eerstejaars aan een hogeschool of een universiteit eigenlijk zonder kans op slagen. Dat is een enorme verspilling van talent en geld. Daarom willen we absoluut ook graduaatsopleidingen op onze campus aanbieden. Wie niet meekan in een bacheloropleiding, zou daarnaar kunnen overstappen."

In totaal verhuizen 4.000 studenten en personeelsleden naar de campus Haasrode. Het researchpark is vandaag al moeilijk bereikbaar tijdens de spitsuren, en sommige bedrijven in de buurt vrezen een mobiliteitsinfarct. Ten onrechte, stelt Toon Martens. "Bij Belgacom kwamen er 700 werknemers met de wagen. Bij ons zijn dat er maar de helft; er zal dus net minder autoverkeer zijn. Bij de studenten komt de helft met de fiets en de helft met de bus. We bekijken nu samen met de stad en de Lijn hoe we de veiligheid van fietsers kunnen garanderen, en hoe we meer bussen vlotter tot hier kunnen laten rijden. De studies daarover bestaan al; het komt er nu op aan om te beslissen. Dus ja, er is een mobiliteitsprobleem, maar we zijn ook de motor voor een oplossing."

Studeren voor de toekomst

Op vijf jaar tijd is het aantal studenten aan de KHLeuven met de helft gestegen. De hogeschool heeft zich echter nooit gefocust op studentenaantallen, zegt Toon Martens. "Wij hebben een stevige reputatie van kwaliteit opgebouwd en daar plukken we nu de vruchten van. Jongeren beseffen dat een diploma secundair onderwijs niet langer volstaat, en dus studeren steeds meer jongeren verder. Tegelijk zien we ook meer studenten die zich op latere leeftijd herscholen. De tijd dat een hogeschool alleen maar 18- tot 22-jarigen telde, ligt achter ons."

Martens ziet de opgelegde besparingen in het hoger onderwijs met lede ogen aan. "Vandaag gaat het economisch wat minder, en ontsnappen we niet aan bezuinigingen. Bedrijven willen dat het overheidsbeslag daalt. Maar dan zullen zij zelf moeten investeren in vorming en opleiding. Binnenkort gaan de babyboomers massaal met pensioen en moeten er voldoende geschoolde jongeren klaarstaan om hen te vervangen. Als we nu alleen denken aan saneren, branden we onze toekomst op."

Veel jongeren die nu op de schoolbanken zitten, komen later misschien terecht in jobs die vandaag nog niet bestaan. Toon Martens vindt niet dat een hogeschool voortdurend nieuwe afstudeerrichtingen moet aanbieden om daarop in te spelen. "Je bereidt studenten beter voor door hen een brede basisvorming te geven. We leren onze studenten om kritisch te kijken naar hoe dingen gebeuren, en na te denken over een andere aanpak. Zo ontwikkelen ze de vaardigheden om zich aan te passen aan verandering." Ook de hogeschool zelf moet zich aanpassen. "Onze docenten moeten in bedrijven komen, en zien wat er daar leeft. Met een cursus van tien jaar oud red je het niet meer."

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.