Hoge werkloosheid laat sporen na op loonbrief

Jongeren die afstuderen in een periode van grote werkloosheid merken dat tien jaar later nog steeds aan hun loonbriefje. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Gent na onderzoek bij jongeren die tussen 1994 en 2004 voor het eerst op de Vlaamse arbeidsmarkt kwamen.

6 oktober 2014

Delen

werkloos in de zetel
”Hooggeschoolden vinden wel werk, maar beneden hun niveau, minder goed betaald en met minder perspectief." (Corinna Ghirelli, vakgroep sociale economie, Universiteit Gent)

Wie afstudeert en begint te werken in een jaar met veel werklozen verdient tien jaar later significant minder dan wie de arbeidsmarkt betreedt op een moment dat er weinig werklozen zijn.

Dat zeggen Bart Cockx en Corinna Ghirelli van de vakgroep sociale economie van de Universiteit Gent. Ze analyseerden de resultaten van bevragingen die het Studiepunt Studie- en Schoolloopbanen uitvoerde bij 3.514 Vlamingen die geboren zijn in 1976, 1978 en 1980. De respondenten werden bevraagd toen ze 23, 26 en 29 jaar oud waren.

Minder verdienen

Uit hun analyse concludeerden de onderzoekers van Universiteit Gent dat laaggeschoolden die afstuderen wanneer de economie slecht draait, tien jaar na afstuderen ongeveer 4,5 procent minder verdienen dan wanneer ze afstuderen in een goed jaar. Laaggeschoolden verdienen vooral minder omdat ze moeilijker aan werk geraken en dus meer werkloos zijn.

“Wie werkloos wordt na het afstuderen, verliest vaardigheden en raakt vaak gedemotiveerd. Die personen wisselen tot lang na afstuderen periodes van werk af met periodes van werkloosheid”, zegt Bart Cockx.

Onder niveau

Hooggeschoolden die bij hoge werkloosheid intreden op de arbeidsmarkt verdienen 10 jaar later ongeveer 6 procent minder dan wanneer hun loopbaan in een jaar met hoge economische activiteit opgestart zou zijn. In tegenstelling tot laaggeschoolden komt dit omdat ze minder verdienen per uur, niet omdat ze minder aan de slag zijn.

“Hooggeschoolden vinden wel werk, maar dikwijls beneden hun niveau, minder goed betaald en met minder carrièreperspectieven. Omdat ze vaardigheden opbouwen die minder nuttig zijn in de betere jobs en door de stroeve arbeidsmarkt slagen ze er niet in om door te stromen naar betere jobs. Hierdoor groeit de kloof met de groepen die het geluk hadden om af te studeren wanneer het goed ging”, legt Corinna Ghirelli uit.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.