Hoeveel 'verdient' een werkloze?

Door de crisis viert de werkloosheid hoogtij. Ineens moeten zelfs goudhaantjes uit de IT of de financiële sector hun vaak benijdenswaardige loon vaarwel zeggen en het met een uitkering stellen. Vaak een harde noot om kraken, want internationaal gezien liggen onze uitkeringen eerder laag. “Onze werkloosheidsuitkeringen zijn allesbehalve een vetpot”, vertelt professor Jos Berghman van de K.U.Leuven.

4 juni 2009

Delen

Professor Jos Berghman van de K.U.Leuven
‘Niet bij elke Belg is de uitkering onbeperkt in de tijd’ (Prof. Jos Berghman, K.U.Leuven)

De grootste ontslagengolf moet nog komen

Vorige maand telde Vlaanderen 186.000 werkzoekenden die een werkloosheidsuitkering aanvroegen. Dat zijn er zowat een kwart meer dan in mei vorig jaar. Als de recessie aanhoudt, zal dat aantal nog toenemen.

Sommigen verwachten zelfs dat de grootste ontslagengolf nog moet komen. “Je mag bovendien niet vergeten dat bruggepensioneerden in feite ook werklozen zijn, maar dan zonder de plicht om beschikbaar te blijven voor de arbeidsmarkt”, merkt Jos Berghman op. “Er is internationaal lang nood geweest om die af te bouwen, maar daar is België amper in geslaagd. Gezien de stijgende werkloosheid ziet het er ook niet naar uit dat dat nu snel zal gebeuren.”

België vs. de Verenigde Staten

‘Er zijn veel sancties waardoor het recht op uitkering vervalt’ Gelukkig kunnen wij Belgen nog rekenen op zo’n sociaal vangnet. In de Verenigde Staten kunnen werklozen maximum een half jaar van een uitkering genieten, die iets meer dan de helft van het loon bedraagt. Daarna belanden ze in de bijstand. Net dat systeem doet de Amerikanen in een veel diepere economische put belanden. “Onze sociale zekerheid werkt als een economische buffer”, aldus professor Berghman. “Ondanks de stijgende werkloosheid kunnen werklozen in ons land toch blijven consumeren omdat ze een uitkering krijgen. Dat zorgt er ook voor dat de consumptie, en dus onze economie, niet volledig in elkaar zakt.”

Wie zonder werkt valt, moet dus niet onmiddellijk aan de bedelstaf. Het eerste jaar kan hij rekenen op een uitkering die ongeveer 60 procent van zijn laatste loon bedraagt. Maar daar is wel een grens aan: de maximumuitkering komt neer op zo’n 1.300 euro per maand.

>> Bereken welke werkloosheidsuitkering jij zou krijgen.          

Geen slecht bedrag, zou je denken. In andere landen ligt die uitkering echter een pak hoger. In Nederland val je als kersvers uitkeringstrekker terug op 75 procent van je loon, maar wel slechts voor 18 maanden. In ons land zijn de werkloosheidsuitkeringen onbeperkt in de tijd, hoewel ...

“De kritiek die België van andere landen krijgt op zijn zogenaamd eeuwigdurende werkloosheidsuitkeringen moet sterk gerelativeerd worden. Enkel gezinshoofden hebben recht op een uitkering tot wanneer ze pensioensgerechtigd zijn. Maar dat is amper 20 à 30 procent van de werklozen”, zegt Jos Berghman.

“De anderen komen na een bepaalde periode op lagere, forfaitaire uitkeringen te staan. Er worden nogal wat sancties toegepast waarbij werklozen geen recht meer hebben op een uitkering. In dat geval moeten die mensen zich wenden tot het OCMW en vallen ze na een onderzoek van de bestaansmiddelen terug op een leefloon.”

Voor een gezinshoofd bedraagt dat leefloon bijna 950 euro per maand, voor een alleenstaande ongeveer 712 euro per maand en voor een samenwonende een kleine 475 euro. Dat is veel te laag om menswaardig te kunnen leven, becijferden de Katholieke Hogeschool Kempen en de Universiteit Antwerpen onlangs. Zo krijgt een gezin met twee tieners een leefloon van 1.200 euro, terwijl het eigenlijk 1.000 euro meer nodig heeft om te leven en niet alleen te overleven.

>> Bereken welke werkloosheidsuitkering jij zou krijgen.     

(katrien.stragier@jobat.be)      

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.