Hoeveel vakantiedagen krijg je bij je eerste job?

Het aantal wettelijke vakantiedagen dat je als werknemer krijgt, wordt berekend op basis van je prestaties van het jaar voordien. Het is dus niet ongewoon dat je als starter geen (volledig) recht hebt op vakantie. Gelukkig kunnen sommige jonge werknemers onder bepaalde voorwaarden genieten van de zogenaamde "jeugdvakantie". Hierdoor genieten ze toch van de 20 wettelijke vakantiedagen.

1 september 2010

Delen

vakantie

Naast het wettelijk verlof kan een bedrijf extra-legale vakantiedagen toekennen. Soms heb je ook recht op compenserende rustdagen, afhankelijk van het door je bedrijf gekozen arbeidsregime.

Bijna 8 op de 10 ondervraagde HR-professionals geven aan dat starters op minder dan 25 dagen verlof kunnen rekenen. Bij ruim 1 op 10 van de ondervraagde bedrijven krijgen starters meer dan 30 dagen verlof.

Over het algemeen krijgen pas afgestudeerden wel meer vakantiedagen bij grotere bedrijven dan bij kleinere bedrijven. Bij 65% van de bedrijven vanaf 100 werknemers krijgen starters meer dan 25 dagen vakantie. Bij bedrijven met minder dan 100 werknemers is dat slechts bij 15% van de gevallen zo.

In Wallonië krijgen starters bij slechts één op de vier bedrijven meer dan 25 dagen verlof. In Vlaanderen en Brussel is dat ruim één op twee bedrijven.

Chart: 20100831_grafiek14

Tags:
20100831_grafiek14
Powered By: iCharts | create, share, and embed interactive charts online
                     

in samenwerking met Securex                     

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.