Hoeveel meer zal jij volgend jaar verdienen?

Er woedt een talentenoorlog met als resultaat loonstijgingen van 3 tot zelfs 9%. Check of jij bij de gelukkigen bent.

18 oktober 2016

Delen

Hoewel verschillende bedrijven een herstructurering aankondigden, belooft 2017 een jaar te worden met betere economische perspectieven. En dat herstel zet zich ook door op de arbeidsmarkt. “Zo voorspelt de Nationale Bank de creatie van meer dan 110.000 nieuwe banen tegen eind 2017. Meer dan ooit woedt de talentenoorlog en zullen bedrijven meer inspanningen leveren om de meest begeerde profielen binnen te halen, bijvoorbeeld door hen een goed loon aan te bieden”, vertelt Frédérique Bruggeman, Managing Director bij het gespecialiseerd recruteringsbureau Robert Half Belux.

Zo is het gemiddelde salaris van bedienden in de financiële, boekhoudkundige en administratieve sector sinds 2012 met 2,7% gestegen. 
Bepaalde zeldzame profielen zagen hun loon de voorbije vijf jaar met bijna 9% stijgen. De functies waar de grootste vraag naar is, zijn: fiscalisten, boekhouders, controllers, logistiek 
beheerders, payroll assistants en directieassistenten. 
Dat blijkt uit de Robert Half Salarisgids 2017, een internationale onafhankelijke enquête gebaseerd op onder meer een enquête bij 200 Belgische CFO’s en financieel directeurs, 200 Belgische senior HR-managers, duizenden ingevulde vacatures en talrijke sollicitatiegesprekken via de Robert Half kantoren en informatie van de Belgische federale regering.


Chemie betaalt het best, horeca het minst

De Jobat Loonwijzer geeft een inkijk in het loonzakje van ruim 29.000 respondenten, verdeeld over heel België. Daaruit blijkt dat de doorsnee werkende Belg elke maand 3.236 euro opstrijkt. Dit bedrag is wel bruto én het gemiddelde van alle lonen. Zo verdient 50 procent minder dan 2.900 euro bruto per maand.

Chemie en petrochemie bieden het hoogste loon, van dichtbij gevolgd door internationale instellingen (zoals de EU) en energie-en watervoorziening. Algemene management- en directiefuncties hebben met bijna 5.000 bruto veruit het hoogste gemiddelde brutomaandloon. Ontdek hier de lonen van een arbeider versus bediende, en ambtenaar versus kaderlid. 

Maar niet alle werknemers zitten in een winnende positie. De ontevredenheid over het loon, in vergelijking met het werk dat ze ervoor moeten verrichten, speelt het meest in sectoren zoals de horeca, toerisme & vrijetijdsbesteding en textiel, schoen- en kledingnijverheid. Daar is ruim zes op de tien ontevreden. Niet geheel toevallig zijn dit, samen met reclame en kunst, de sectoren die het minst betalen.

1 op 4 hr-managers verwacht een hoger loon voor het personeel

In het onderzoek van Robert half geeft meer dan zeven op de tien HR-managers aan vertrouwen te hebben in de groei van het eigen bedrijf. Bovendien verwachten ze ook dat ze verhoogde salarissen en bonussen zullen toekennen. Bijna een kwart (22%) zegt een stijging van de salarissen van hun werknemers te verwachten. 85% kent bonussen toe en 13% zegt die bonussen in de komende 12 maanden te verhogen.

Werknemers in Brussel mogen de hoogste stijging verwachten. Daar verwachten de HR-managers gemiddeld een stijging van 5,71%. Dat is bijna 2% meer dan in Wallonië (3,73%). In Vlaanderen wordt een stijging van gemiddeld 4,47% verwacht.

Winnende werknemers

Het gespecialiseerd recruteringsbureau Robert Half maakt in de Salarisgids 2017 de meest begeerde financiële, boekhoudkundige en administratieve functies bekend, waarvan het loon de afgelopen jaren het meest is gestegen. 


Een aantal financiële, boekhoudkundige en administratieve profielen zijn zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. Bijgevolg zagen die 'gouden' functies hun loon de afgelopen vijf jaar sterker stijgen dan het loon van hun collega's. Het gemiddelde salaris van bedienden in de financiële, boekhoudkundige en administratieve sector is sinds 2012 met 2,7% gestegen. Bepaalde schaarse profielen zagen hun loon zelfs met bijna 9% stijgen in die periode. Dit zijn de functies die de voorbije 5 jaar het meest in waarde gestegen zijn.

Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half Belux legt uit: “De voorbije jaren zijn de gevraagde competenties in de administratieve sector en in accounting en finance enorm geëvolueerd. Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar 'Zwitserse zakmessen', doeltreffende professionals met veel en gevarieerde competenties. Maar dan moeten ze wel beseffen dat de beste kandidaten die over die gegeerde en moeilijk te vinden competenties beschikken doorgaans verschillende aanbiedingen krijgen en zich dus in een sterke positie bevinden tijdens loonbesprekingen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat bepaalde profielen hun loon zo sterk zagen stijgen. Voor bedrijven is het cruciaal om een competitief loonbeleid uit te werken om de beste krachten te kunnen aantrekken én ze aan zich te binden.” 


Hoeveel meer zal jij volgend jaar verdienen:

Loonwijzer 

Loonwijzer 

(mr) - Meer info: Robert Half SalarisGids 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.