Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 372

Volgende
Volgend artikel:

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

Hoeveel maandloon zou jij opofferen om dichter bij huis te werken?

Sta jij ook elke dag in de file? Je bent niet alleen! Heb je daar ook een immense hekel aan? Je bent absoluut niet alleen! Maar ben je ook bereid om er een deel van je maandloon voor in te leveren? Ook hier ben je niet alleen…

De Belg woont op gemiddeld 21 km afstand van zijn werk. 1 op 10 Belgische werknemers is langer dan een uur onderweg en 4 op 10 langer dan 30 minuten, en dan moet het werken nog beginnen!

Rekeningrijden: minder rijden, minder op de rekening

In ons kleine Belgenland zijn er dus constant zeer veel mensen onderweg naar hun werk. Onderweg is zelfs nog optimistisch verwoord, want vaak bestaat dat onderweg zijn vooral uit veel stilstaan. Gemiddeld vindt 26 % van de Belgische werknemers dan ook dat het te lang duurt vooraleer ze op hun werk aankomen. Bij zij die er meer dan een uur overdoen, loopt dit op tot 84,3 %. Dat blijkt uit de analyse van de loonhistorieken van 94.274 werknemers tussen 2013 en 2018 door HR-dienstverlener Partena Professional.

Maandloon opofferen

Maar wat is de prijs die men wil betalen om minder lang onderweg te zijn? € 129! Dat is het gemiddelde nettomaandloon dat 1 op 6 Belgen bereid is in te leveren. Zij die langer dan een uur onderweg zijn, willen hun loonbrief zelfs met € 177 verminderen.

1 op 4 Belgen zou dan weer een nieuwe job dichter bij huis willen zoeken. Het is opvallend dat vooral de jongeren (32 %) bereid zijn tot actie. Bij de +55-jarigen, die doorgaans minder mobiel en populair zijn op de arbeidsmarkt, is dat slechts 15 %.

Nieuw wapen in the war for talent

“De resultaten van deze studie geven werkgevers een duidelijk beeld van wat de Belgen vandaag denken over hun woon-werkverkeer. Hoewel de werkende Belg vandaag vlijtig blijft pendelen, zitten we duidelijk op een kantelmoment waarbij een pak mensen er ernstig over denkt dichter bij huis te werken”, zegt Wim Demey, Customer Intelligence Manager van Partena Professional. “Dat is vooral het geval voor millennials die het beter willen doen dan hun ouders op vlak van work-life balance. Een duidelijke oproep aan bedrijven die nieuw talent en vooral jongeren willen aantrekken op een arbeidsmarkt die weer op volle toeren draait.”

Aangenaam woon-werkverkeer wordt dus meer en meer één van de troeven in de woedende war for talent. De files oplossen op korte termijn wordt moeilijk, maar inzetten op alternatieven zoals thuiswerken, kantoorbussen en flexdesks is absoluut een must.

(mr) 

10 juli 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook