CV
Vorige

1 van 162

Volgende
Volgend artikel:

9 redenen waarom jouw cv in de vuilbak belandt

Hoeveel kost het om een nieuwe job te vinden?

Op zoek naar een nieuwe job? Dan weet je ongetwijfeld dat er heel wat werk bij komt kijken. Je CV aanpassen, je netwerk uitbreiden, sollicitatiegesprekken voeren... Maar weet je ook dat een nieuwe job zoeken extra kosten met zich meebrengt?

Reorganisatie, ruzie met je baas, te weinig verdiensten of geen voldoening. Er zijn heel wat redenen om je oude job te laten voor wat ze is en op zoek te gaan naar een nieuwe baan. En die komt niet vanzelf. Je moet je CV aanpassen, motivatiebrieven schrijven en je netwerk verder uitbreiden. Inspanningen die je niets kosten, al moet je wel rekening houden met extra uitgaven die gepaard gaan met je zoektocht naar een nieuwe job. Natuurlijk hangt alles af van de omstandigheden, maar met deze kosten hou je toch best rekening.

1. Verhuiskosten

Of je nu een nieuw leven wil beginnen of promotie maakt, soms gebeurt het dat je voor je nieuwe baan moet verhuizen. Naar de andere kant van het land, of naar de andere kant van de wereld. Hoe dan ook brengt dat heel wat kosten met zich mee: je spullen verhuizen, een nieuwe woning kopen of huren, … Heel wat werkgevers bieden nieuwe werkkrachten hulp bij de verhuis, maar als het niet in je contract staat, zorg dan zeker dat je hierover onderhandelt. Maak een checklist van de uitgaven waar je zeker van bent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tip: Voor verhuisdozen betaal je al snel 1,5 euro per stuk. Reken voor een verhuiswagen op zo’n 60-75 euro per uur. Daar komen nog voorrijkosten bij én soms ook nog parkeergeld. Wil je verhuizen in het weekend? Houd dan rekening met een eventuele extra toeslag van zo’n 25%. Een verhuis naar het buitenland maakt je al snel een maandloon armer.
Bron: Verhuizenkunjezelf.be 

2. Extra opleidingen

Ben je toe aan een hele andere uitdaging? Dan is de kans groot dat je nieuwe vaardigheden moet aanleren of je zelfs helemaal moet omscholen. Belangrijk is om op voorhand duidelijk te weten welk pad je wilt bewandelen en wat je daarvoor moet doen. Denk ook goed na over de toekomst. Ga je genoeg verdienen om je gezin te onderhouden? Is het een knelpuntberoep waardoor je snel aan de slag zal zijn, of juist omgekeerd? En bekijk ook zeker alle mogelijkheden: voltijds studeren aan de hogeschool of universiteit, volwassenonderwijs of een opleiding die je online kunt volgen.

Tip: De prijzen voor een online cursus variëren erg sterk. Reken voor een degelijke opleiding toch al snel op 300 euro. Een avondopleiding van een jaar maakt je ook al snel enkele honderden euro’s armer. Een inschrijving aan de hogeschool of universiteit kost gemiddeld 900 euro per academiejaar.

3. De middenweg

Wat heel wat mensen over het hoofd zien, is dat de kosten hetzelfde blijven wanneer je werkloos bent, maar er een stuk minder op de rekening komt. Daarom is het belangrijk om een duidelijk budget op te stellen. Als je je financiële prioriteiten op een rijtje hebt, zoals de huur of de lening, dan helpt je dat om je uitgaven perfect onder controle te houden. En zo weet je ook meteen wat er precies binnenkomt en buitengaat. Kom je maar nipt toe? Zoek dan een andere bron van inkomsten, zoals een parttime job of ga regelmatig babysitten op de kinderen van je vrienden.

(dt/em) - Bron: Money Management International  

19 april 2018
Anderen bekeken ook