Hoeveel extra pensioen levert mijn pensioenplan op?

pensioenplan

Actuarissen becijferden welk aanvullend inkomen je later mag verwachten van je pensioenkapitaal, uitgedrukt als percentage van je laatst verdiende loon, wanneer je werkgever elke maand een pensioenbijdrage van één procent stort, berekend op je stijgende loon.

De cijfers zijn ontnuchterend. Stap je op je 25ste in een pensioenplan en stort je werkgever gedurende 40 jaar elke maand een pensioenbijdrage van 1 procent van je (stijgende) loon dan kan met het een eindkapitaal een levenslange pensioenrente uitbetaald worden 2 à 3 procent van je laatst verdiende loon.

In vergelijking met de gemiddelde pensioenkloof van 40 procent (tussen je laatste nettoloon en je pensioensuitkering) is dat bedroevend weinig. Of anders gezegd: om de terugval van je inkomen na je pensionering volledig op te vangen, is een maandelijkse pensioenstorting vereist van 13 à 20 procent van het loon. Daarvan kunnen de meeste werknemers alleen maar dromen.

Appeltje voor de dorst

Voor wie pas op latere leeftijd in het pensioenplan terecht komt, is de situatie nog een stuk minder gunstig. Voor een werknemer die pas op zijn 40ste start, en dus maar 25 jaar in het plan zit, kan met een bijdrage van 1 procent slechts een aanvullende pensioenrente van 1,5 procent van het laatste loon worden uitbetaald. Om de gemiddelde pensioenkloof van 40 procent volledig te dichten is dan een maandelijkse pensioenpremie vereist van ruim 25 procent!

Wie na zijn pensionering zijn levensstandaard wil behouden, kan dus maar beter zelf ook een appeltje voor de dorst opzijzetten.

Meer info over Extralegale voordelen , Individueel pensioensparen , Bedrijfspensioen

10/07/2012