Hoeveel bedraagt de vergoeding voor thuiswerk?

Aan werknemers die regelmatig thuiswerken in plaats van op kantoor, mag de werkgever een (belastingvrije) onkostenvergoeding van 160 euro per maand uitbetalen.

24 mei 2016

Delen

Flexibele werktijden en thuiswerken zijn de afgelopen jaren in het bedrijfsleven uitgegroeid tot zeer populaire termen. Meer dan een kwart (26%) van de Belgische HR-managers zegt dat thuiswerken en telewerken de afgelopen drie jaar is toegenomen. Toch is deze stijging niet aanwezig in alle bedrijven: 29% spreekt van een daling. 


Werknemers zijn productiever als ze van thuis uit werken of flexibele werktijden hebben volgens de meerderheid van de Belgische HR- managers. 44% verklaart dat werknemers creatiever zijn als ze van thuis uit werken of flexibele werktijden hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half begin 2015 bij 200 HR-managers over heel België.

120 euro per maand

Maar hoe zit het met de vergoeding van de steeds groter wordende groep thuiswerkers?

Telewerkers maken specifieke kosten als ze thuis zitten te werken in dienst van hun werkgever. Ze verbruiken elektriciteit en water, de verwarming staat op, er zijn kosten voor telefoon, papier, printinkt, onderhoud enzovoort. Om al die kosten te dekken, mag de werkgever aan zijn thuiswerkende werknemers een vergoeding uitbetalen van 120 euro per maand. Die vergoeding kan beschouwd worden als een belastingvrije terugbetaling van ‘kosten eigen aan de werkgever’. Forfaitair, dus zonder dat er bewijsstukken nodig zijn.

Dat meldt het advocatenkantoor De Broeck Van Laere en partners, op basis van een ruling van de Dienst voor Voorafgaande Beslissingen.

Impliciet aanvaardt de rulingcommissie daarmee de bedragen die ook al inzake sociale zekerheid toegepast worden. De RSZ aanvaardde al langer dat een vergoeding van 119,61 euro per maand (bedrag voor 2016) voor telewerkers vrij blijft van sociale bijdragen. In de ruling wordt het ‘sociale’ grensbedrag afgerond tot 120 euro.

Plus 2 x 20 euro voor pc en internet

En er is nog meer goed nieuws. Tot nu toe aanvaardde de fiscus wel al een vergoeding van telkens 20 euro per maand voor het gebruik van de thuiscomputer en van een privé-internetaansluiting. De kosten daarvan zijn niet begrepen in de vergoeding van 120 euro voor thuiswerk. De drie vergoedingen (120 en twee keer 20) mogen dus gecombineerd worden. Dat bevestigt de rulingcommissie met zoveel woorden. Een thuiswerker die geen computer van het werk gebruikt, kan dus een vergoeding krijgen van in totaal 160 euro per maand. Die wordt beschouwd als een forfaitaire terugbetaling van eigen kosten van de werkgever en blijft dus belastingvrij.

Alleen voor wie regelmatig thuiswerkt

Er is wel één maar. De RSZ aanvaardt de vergoeding van 120 euro per maand alleen voor werknemers die regelmatig thuiswerken. Zij zijn verplicht om thuis een plaats in te richten waar zij kunnen werken en maken daarvoor extra kosten. De rulingcommissie gaat niet verder op in op dat punt, maar aangezien zij zich impliciet inspireert op de regeling van de RSZ, moeten we ervan uitgaan dat diezelfde beperking ook geldt op fiscaal gebied. Aldus het advocatenkantoor De Broeck Van Laere en partners. De ruling had trouwens betrekking op een bedrijf dat een georganiseerd stelsel van telewerk kent, waarin de werknemers twee dagen per week thuiswerken.

(mr)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.