Jobs met toekomst
Vorige

1 van 168

Volgende
Volgend artikel:

Neemt AI binnenkort het magazijn over?

Hoe zal ons werk er uit zien in 2100?

De olieprijs gaat door het dak. En België wordt binnen 4 jaar wereldkampioen in het voetbal. De glazenboluitspraken door futuristen vliegen ons om de oren, want we houden nu eenmaal niet van een onzekere toekomst. Benieuwd naar hoe ons werk er in 2100 zal uitzien?

De afgelopen decennia is de werkplek enorm geëvolueerd. Van kleine gesloten kantoortjes naar landschapsbureau ‘s. Van werken van negen uur ’s morgens tot vijf uur ’s avonds naar glijdende uren of zelfs thuiswerk. Maar volgens futuristen is dat nog maar het begin van een revolutie die het werk, en alles daarrond, volledig zal herdefiniëren.

Volgens futurist Liselotte Lyngsø van Future Navigator is het menselijk potentieel van vandaag niet genoeg gecultiveerd. Zij voorspelt dan ook dat heel wat veranderingen die in de komende decennia zullen gebeuren, draaien rond het maximaliseren van de capaciteiten van individuen. En dat zal een grote impact hebben op de werkplekstructuren. De traditionele kantoren, de starre hiërarchieën en het pensioenenconcept zullen drastisch veranderen.

Dessert niet langer als laatste

Een van de grootste veranderingen zal volgens Lyngsø ongetwijfeld te maken hebben met de pensioenen. Het pensioen zal vervangen worden door korte pauzes doorheen de loopbaan, om te heroriënteren en om te scholen. Op die manier wordt een duurzame levensstijl gecreëerd om in de eerste plaats burn-outs te voorkomen, maar ook om langer te kunnen werken.

En dan gaat het niet om één pauze rond je veertigste, maar wel meerdere onderbrekingen. Je kunt het vergelijken met het dessert. In plaats van je toetje tot laatste te bewaren, neem je in de toekomst al gedurende je hele leven een paar happen.

Levenswijsheid

Daarnaast zullen mensen ook meer en meer hun passie kunnen volgen en zinvoller werk verrichten. In een wereld waar machines steeds beter worden en complexe handelingen kunnen doen, zullen die dus ook ingezet worden om alledaagse en fysiek veeleisende taken te doen.

Niet alleen je dromen najagen zal belangrijker dan ooit worden, maar ook het evenwicht tussen werk en privé. Dat komt doordat we steeds meer gaan geloven dat levenservaringen ons inspireren en dat ons werk alleen maar ten goede komt. En daarom ook die pauzes. Het is een soort afkoelingsperiode om te reflecteren zodat we efficiënter en effectiever zullen zijn in wat we doen.

Technologie

Vandaag zorgen het internet, de mobiele technologie en alle andere recente ontwikkelingen voor een altijd durende werkcultuur. De generaties die nu, en later, grootgebracht worden met al die technologie zullen graag een stapje terug willen zetten. Voor ons is het nog allemaal vrij nieuw, maar voor de volgende generaties is dat allemaal vanzelfsprekend en zal het dus minder interessant zijn om voortdurend de smartphone te checken.

Daarom zullen toekomstige werknemers meer op zoek gaan naar de perfecte balans tussen werken, leven en technologie. Als gevolg hiervan voorspelt futuroloog Yesim Kunter dat in 2030 een gemiddelde werkweek nog maar 36 uren zal tellen. Nog straffer: tegen 2100 daalt het aantal werkuren zelfs tot 30. Voor je begint te juichen: het zijn voorspellingen. Hoewel de futuristen achter hun verwachtingen blijven staan, kan het natuurlijk ook heel anders uitdraaien. Maar dat weten we pas binnen pakweg 80 jaar...

(dt/em) - Bron: FastCompany  

21 augustus 2018
Anderen bekeken ook