Hoe West-Vlaamse werkgevers investeren in gezondheid

Er zit iets fout met de gezondheid van Belgische werknemers. Het lichaam van de gemiddelde werknemer is 6,4 jaar ouder dan zijn identiteitskaart aangeeft, zo wijst een studie uit. Hoog tijd om een gezondheidscoach onder de arm te nemen, vinden steeds meer bedrijven.

30 november 2016

Delen

gezondheid
“We hebben alle frisdranken gebannen, wat niet evident is.” (Renson-woordvoerder Roel Berlaen)

Het is op een doordeweekse dag een vreemd zicht voor de automobilisten die op de E17 tussen Waregem en Kortrijk voorbijrijden: een klein groepje werknemers van Renson dat rondjes loopt op het bedrijfsterrein. De ene met een blos op de wangen, de andere met een blik die stevige fysieke inspanning verraadt. De sfeer is gemoedelijk, van competitie is – gelukkig – geen sprake.

Healthy Friday

Het is een eenmalig initiatief, dat deel uitmaakt van een groter gezondheidsprogramma van Renson. Het Waregemse bedrijf dat zonnewering en ventilatiesystemen maakt, startte zowat een jaar geleden met een initiatief dat de gezondheid van de werknemers moet opkrikken. Het idee erachter was simpel, zegt woordvoerder Roel Berlaen: “Een bedrijf dat zich specialiseert in gezonde gebouwen, moet ook investeren in de gezondheid van zijn werknemers. Dat is logisch, vonden we. Het is dus niet dat we vonden dat onze werknemers er een heel ongezonde levensstijl op nahouden, maar we wilden wel zelf bijdragen tot een betere gezondheid van ons personeel.”

Het initiatief leidde tot een maandelijkse ‘healthy Friday’. Werknemers krijgen informatie over een goede zithouding aan hun bureau, gezond eten en bewegen. Of er wordt een teambuildingactiviteit georganiseerd waarbij lichaamsbeweging een belangrijke rol speelt. Deelname aan de ‘gezonde vrijdag’ is vrijwillig, maar krijgt veel respons, zegt Berlaen. “Er zijn zelfs werknemers die zelf het initiatief nemen om samen te gaan lopen of fietsen op woensdag. Velen voelen daar toch de behoefte aan. Mensen voelen dat te veel stil zitten niet goed voor ze is. We zorgen er tegelijk voor dat onze werknemers gezonder eten. We hebben – niet evident – alle frisdranken gebannen en we voorzien elke week vers fruit. Revolutionair is het misschien allemaal niet, maar dat is ook niet de bedoeling. We proberen alleen maar mensen te helpen bij een gezondere levensstijl.”

Roken in regen en wind

Ook de Balta Group, met hoofdzetel in Sint-Baafs-Vijve, doet inspanningen om werknemers in beweging te krijgen en bewuster te maken van een gezondere levensstijl. Het bedrijf organiseert zes tot acht keer per jaar een sportief evenement, vertelt hr-verantwoordelijke Frederik Ampe. “We doen twee keer per jaar een aflossingsmarathon, waarbij je individueel minstens vijf kilometer moet lopen. Maar we kijken niet naar de tijd waarin de afstand afgelegd wordt: er is geen competitie mee gemoeid. Dat doen we om het zo laagdrempelig mogelijk te maken”, aldus Ampe.

“We doen ook een gezinsfietstocht en een sportieve fietstocht. Vanaf volgend jaar zetten we ook een wandelevenement op het getouw, om de drempel nog iets te verlagen en nog meer mensen mee te krijgen. We proberen er zo veel mogelijk rekening mee te houden dat iedereen een ander niveau heeft als het op fysieke inspanningen aankomt. Op de gezinsfietstocht, waar onze verschillende filialen aan deelnemen, leggen we minstens 15 kilometer af, maar iedereen doet dat op zijn eigen tempo.”

Renson op de fiets
Het bedrijf zet ook in op preventie, zegt Ampe: ongezonde gewoontes krijgen zo weinig mogelijk een kans. “We hanteren een zero tolerance voor roken. We voorzien geen mooi ingerichte rookhoek waar je op een ontspannen manier een sigaret kunt opsteken, zoals het op sommige plekken wel het geval is. Wie wil roken, moeten dat in regen en wind doen, wat toch een ontmoedigend effect heeft. Ik denk dat het duidelijk is waarom we het belangrijk vinden om gezondheid te bevorderen: mensen voelen zich beter in hun vel, en kunnen beter tegen stress. Onze werknemers zien dat zelf ook in.”

(ds) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.