Hoe vind je écht een nieuwe job?

Vandaag is het moeilijker om aan werk te raken dan in tijden van economische hoogconjunctuur. Net daarom is een andere tactiek vereist dan vroeger.
#

“In het wilde weg solliciteren omdat je zo graag een job wilt, is zoals inkopen doen terwijl je honger hebt. Alles lijkt dan aantrekkelijker en lekkerder, maar de realiteit is anders”, vertelt Lodi Planting, eigenaar van Employerbility en host van een kennisplatform voor het binden en boeien van personeel. “Helaas kom je daar pas achter als je tijd, moeite en vaak ook geld in je sollicitaties hebt gestopt. Dat is zonde, zowel voor jezelf als voor de persoon die je hebt ontmoet. Dat moet en kan dus efficiënter.”

“Solliciteren anno 2013 is een grote paradox. Enerzijds is er een schromelijk tekort aan gekwalificeerd personeel, er woedt een ‘war for talent'. Anderzijds is de werkloosheid in jaren niet zo hoog geweest. Werkzoekenden solliciteren massaal op dezelfde functie. Niet evident dus om die job binnen te halen.”

Velen leggen de oorzaak van hun falen bij de economie, hun werkhistoriek, discriminatie, de tijd van het jaar, het bedrijf dat niet snapt dat ze echt wel goed zijn en nog een reeks andere redenen. En hoewel vele van die redenen ongetwijfeld een grond van waarheid bevatten, kan zowat elk obstakel overwonnen worden door van het zoeken van een job een voltijdse bezigheid te maken.

Doe ook spontane sollicitaties

We leven in een tijd waarbij hetgeen je kan (talenten, vaardigheden en competenties) net zo belangrijk is als wie je kent (netwerken, zowel online als offline). Dit betekent dat je soms je stoute schoenen moet aantrekken en via een gezamenlijk contact spontaan moet gaan solliciteren bij bedrijven.

Maak een longlist van bedrijven waarvoor je zou willen werken

Je maakt veel meer kans als je solliciteert voor jobs die je echt aanstaan in plaats van in het wilde weg te gaan solliciteren op elke vacature die je ziet. Je hebt werk nodig, en de fantastische vacatures liggen natuurlijk niet voor het grijpen, maar richt je aandacht en energie op jobs die je echt de moeite waard vindt. Maak daarom een longlist van bedrijven waarvoor je zou willen werken. Is je lijst te lang? Maak de longlist kleiner door met mensen van het bedrijf te spreken of gebruik een online tool als Company Match om te kijken of je bij de cultuur past. En ga voor jobs in die bedrijven, op verschillende manieren: openstaande vacatures op de website, spontaan solliciteren, via netwerkevents, …

“In feite kan je pas tot een perfecte sollicitatie komen als je weet dat je voor minstens 80% matcht met het bedrijf waarvoor je solliciteert”, vertelt Lodi Planting. “Naast de arbeidsvoorwaarden is vooral de cultuur van het bedrijf hierbij erg belangrijk, dat laatste wordt vaak onderschat.”

“Een manier die ik altijd zelf heb toegepast is naar het bedrijf gaan waar ik wilde gaan solliciteren en naar binnen stappen. Ik lette dan op een aantal dingen. Zo vond ik het belangrijk hoe de receptioniste (bij grote bedrijven) reageerde op mijn spontane komst. Kon er een glimlach af of niet? Verder lette ik ook op hoe de mensen binnen dat bedrijf waren gekleed. Ik heb thuis een kostuum hangen, maar als ik dat alle dagen moet dragen heb ik het gevoel dat ik op de beurs werk. Waarom dragen ze daar eigenlijk kostuums? Tot slot probeerde ik ook een aantal mensen aan te spreken die ik in de lobby (bij grote bedrijven) tegenkwam en stelde hen een aantal vragen die verband hielden met het bedrijf, de manier waarop er werd gewerkt, hoe de leidinggevende leiding gaven, etc. Hier kan je voldoende in variëren afhankelijk van de functie die je op het oog hebt.”

Geen excuses meer

Voor elk excuus dat iemand opgeeft waarom hij of zij niet aan werk geraakt, is iemand anders in ongeveer dezelfde omstandigheden er wel in geslaagd een job te vinden.

Een voorbeeld: als je geen auto hebt, kan dit een struikelblok vormen op sollicitatiegesprekken. Je kan erover klagen dat niemand je aanneemt om zo’n onnozele reden. Maar je kan ook een goedkope tweedehandswagen gaan kopen. Als je zo een maand sneller werk hebt, heb je die 1.000 euro al direct terugverdiend.

Werk zoeken is een voltijdse baan

Dat het zoeken van een job een voltijdse bezigheid is, is verworden tot een cliché. Spijtig genoeg blijkt dat weinig werkzoekenden naar dat cliché handelen. Een paar uur per dag moet volstaan, wordt vaak gedacht, maar gewoon het internet rond surfen volstaat niet. Velen zijn het niet gewend om alleen, zonder toezicht en zonder duidelijke richtlijnen van bovenaf te werken. Ze hebben het moeilijk om een eigen routine op te bouwen met als een enige doelstelling het vinden van werk.

Meer dan een cv en motivatiebrief maken

Veel mensen doen gewoon te weinig om aan nieuw werk te geraken en wel om deze reden: ze moeten hun comfortzone verlaten. Dat is voor iedereen moeilijk, maar net die mensen moeten zich ook de vraag stellen wat belangrijker is: in de comfortzone blijven of een job vinden? Wie echt een job wil, zal dus zijn angsten moeten overwinnen.

Werk zoeken betekent niet het internet afschuimen, wat mailtjes sturen en je kandidatuur stellen voor een reeks (vaak irrelevante) jobaanbiedingen, je gegevens in een database inbrengen en dan ... wachten ... in de hoop gebeld te worden. Het telefoontje komt vrijwel nooit. Een job zoeken betekent netwerken, telefonisch je sollicitaties opvolgen, ‘vriendelijk doortastend zijn', bedankbriefjes sturen, informele interviews aanvragen, weten wat je aan de telefoon moet zeggen, een agenda beheren, je tijd effectief indelen ...

Zorg voor zelfvertrouwen en vermijd zelfbeklag

Veel mensen slagen er niet in alles te doen wat ze mogelijkerwijze kunnen omdat hun zelfvertrouwen een klap heeft gekregen. Als je het echt moeilijk hebt, waarom ga je dan niet langs bij een jobcoach of volg je geen workshop om je zelfvertrouwen op te krikken? Wie neerslachtig is, maakt zeker ook die indruk. Het is dus erg belangrijk om tijdens je zoektocht naar werk die dingen te doen die je een goed gevoel geven. Sport is er daar een van. Vermijd zaken die je moraal naar omlaag halen.

Stel je de vraag: ‘Heb ik alles gedaan wat ik mogelijk doen kan?'

Hoewel deze vraag soms weinig fair kan lijken, kan het je helpen om je in de juiste focus te brengen die vereist is om aan nieuw werk te geraken. Vandaag is het moeilijker om aan werk te raken dan in tijden van economische hoogconjunctuur. Net daarom is een andere tactiek vereist dan vroeger.

Wie zichzelf in de spiegel in de ogen kan kijken en de vraag ‘Heb ik alles gedaan wat ik mogelijk kan doen?' positief kan beantwoorden zal beter slapen en meer zelfvertrouwen aan de dag leggen. Het vinden van werk is nu nog enkel een kwestie van tijd.

Wanneer je tot slot alles gedaan hebt wat mogelijk is, is het misschien tijd om het onmogelijke te beginnen doen ...

(mr) - Bron: Express.be & Lodi Planting, eigenaar van Employerbility, waarmee hij advies geeft voor goed werkgeverschap, en host van www.retentie-management.com, een site vol nuttige artikels. 

27 september 2013
Anderen bekeken ook