Hoe verzorg je schoenen van 5.000 euro? Brusselse School for Butlers krijgt erkenning

Sinds vorig jaar kan je bij de School for Butlers in Brussel een opleiding tot butler volgen. De school werd zopas erkend door het prestigieuze Londense City & Guilds instituut.

5 december 2014

Delen

De Brusselse School for Butlers and Hospitality leert je alle kneepjes van het butlerberoep.

Uit Britse tv-reeksen weten we dat een goede butler 's ochtends de krant strijkt voor hij die aan de heer des huizes bezorgt. Dat is intussen wel geëvolueerd, grapt directeur Vincent Vermeulen van de School for Butlers. Sinds een paar jaar kunnen we de krant op een iPad lezen, en die hoeft niet gestreken te worden. Maar de rol van een butler is nog steeds dezelfde als in de tijden van Downtown Abbey: hij organiseert het huishouden en stuurt het overige huispersoneel aan.

De Brusselse School for Butlers and Hospitality ging in 2013 van start en organiseerde al drie keer een opleiding, die vier weken duurt. Maximaal tien studenten worden toegelaten. De opleiding bestaat uit een mix van theorie, praktijk en bedrijfsbezoeken, en wordt verzorgd door vaste lesgevers en gastdocenten. De aspirant-butlers worden getraind in alle aspecten van het beroep. In het onderdeel 'valeting' bijvoorbeeld leren ze omgaan met de garderobe van een heer van stand. Hoe moet je bijvoorbeeld schoenen van 5.000 euro onderhouden? En ja, de aspirant-butlers leren nog altijd hoe je een krant moet strijken.

Verder staan kennis van luxeproducten, eten en drinken, en veiligheid op het programma. Kandidaten oefenen ook hoe ze hun job moeten doen aan boord van een echte privéjet. Een belangrijk deel is human resources; de butler is immers de manager van een heel team.

Discretie

De opleiding tot butler bevat ook een hele brok psychologie, zegt Vincent Vermeulen. "Iedereen kan leren hoe je een tafel moet dekken. Maar een butler heeft ook andere kwaliteiten nodig. Discretie en organisatietalent zijn onmisbaar, maar je moet ook met beide voeten op de grond staan. Butlers komen terecht in milieus die tot de verbeelding spreken, en dat mag niet naar je hoofd stijgen. Dat deel van de opleiding is waardevol, ook als je niet als butler gaat werken."

De opleiding kost 6.980 euro, inclusief maaltijden en uitstappen. Dat is niet goedkoop, geeft Vincent Vermeulen toe. Maar een afgestudeerde verdient die investering snel terug. "Iemand die als butler begint op een superjacht, start aan 2.500 euro netto per maand plus voordelen. Butlers in België kunnen rekenen op 4.000 tot 5.000 netto plus voordelen." De cursisten die eerder afstudeerden, kwamen terecht in privéhuishoudens of bij grote bedrijven, en enkelen hebben een eigen hospitality-bedrijfje opgestart.

Om officieel erkend te worden, liet de Brusselse school haar programma doorlichten door het opleidingsinstituut City & Guilds uit Londen. "Ons curriculum kwam grotendeels overeen met hun programma", vertelt Vermeulen. "Ze zijn tweemaal komen controleren hoe onze school werkt, en of we aan hun kwaliteitseisen voldoen. Dat onze opleiding nu erkend is, vergroot de tewerkstellingskansen van onze cursisten in het buitenland."

 

(jd) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.