Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 732

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Hoe tevreden zijn werknemers vandaag?

“Mensen voelen dat de crisis ten einde is, en leggen de prioriteit opnieuw bij meer evenwicht en zelfontwikkeling” (Marc De Braekeleer, ceo Tempo-Team)
Nu de arbeidsmarkt heropleeft, voelen werknemers zich weer zekerder van zichzelf. Terwijl de angst voor jobverlies en de impact van de crisis wegebben, worden ze minder flexibel en ergeren ze zich meer aan stress en werkdruk.
tevreden
“Mensen voelen dat de crisis ten einde is, en leggen de prioriteit opnieuw bij meer evenwicht en zelfontwikkeling” (Marc De Braekeleer, ceo Tempo-Team)

Deze bevindingen komen uit de vierde editie van het arbeidsmarkttevredenheidsonderzoek van Tempo-Team. De barometer ondervroeg in januari van dit jaar werknemers en werkgevers in binnen- en buitenland.

"In het algemeen blijkt dat werknemers weer dezelfde ideeën krijgen over tevredenheid als voor de crisis van begin 2008", vertelt ceo Marc De Braekeleer van Tempo-Team. "Zowel in ons land als in Duitsland, Nederland en Luxemburg hebben werknemers veel vertrouwen in hun bedrijf, de arbeidsmarkt en jobzekerheid, terwijl werkgevers meer rekruteringen plannen. Maar tegelijk boezemt het overheidsbeleid beide groepen weinig vertrouwen in."

Babyboomers blijken wat meer tevreden te zijn dan hun jongere collega’s, vooral dankzij hun hogere vertrouwen in hun werkgever, meer werkzekerheid en ontwikkelingsmogelijkheden. Slechts een op de tien babyboomers wil dit jaar van werk veranderen. Bij de jongere generatie is dat dubbel zo veel (22%).

Ook de tevredenheid van uitzendkrachten neemt gestaag toe. Vaste medewerkers zijn nog iets meer tevreden, maar de kloof verkleint.

Meer evenwicht

Over het algemeen in 80 procent van de werknemers tevreden over zijn job. Maar dat betekent ook dat één op de vijf ontevreden is. "De nieuwe generatie is niet meer bereid alles te aanvaarden van zijn werkgever, en vindt zijn privéleven belangrijker dan de werksfeer", stelt Braekeleer. "Mensen voelen dat de crisis ten einde is, en leggen de prioriteit opnieuw bij meer evenwicht en zelfontwikkeling in hun job."

Een goede balans tussen werk en privé is het belangrijkst, gevolgd door interessant en uitdagend werk. Dat het bedrijf financieel gezond is en een goede visie op de toekomst heeft, doet er weer minder toe.

Vandaag zeggen veel minder werknemers omwille van loonsopslag van werk te veranderen dan vorig jaar (22 vs. 39%). De sfeer op het werk als motivatie om te veranderen van job neemt merkelijk toe, van 7 tot 16 procent.

"Opvallend is dat arbeiders een goed loon veel belangrijker vinden dan bedienden en managers. Dat managementlonen gemiddeld veel hoger liggen, verklaart dat zij er minder wakker liggen, maar het verschil van 20 procent tussen de andere twee groepen is opmerkelijk", aldus De Braekeleer.

Meer stress

Zowat de helft van de werknemers vindt dat de werkdruk (49%) en stress (40%) toegenomen zijn tegenover één jaar geleden. Bovendien neemt de ontevredenheid over opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden toe, terwijl werkgevers dit aspect ruim onderschatten. Slechts één op de drie werknemers is hier tevreden over, terwijl 68 procent van de werkgevers de ontwikkelingskansen die hij biedt best goed vindt.

Ook over verloning, opleiding en promoties zijn werkgevers dikwijls meer tevreden dan hun werknemers. Naast ontwikkelingsmogelijkheden en promotiekansen blijkt de leidinggevende nog steeds doorslaggevend voor de globale (on)tevredenheid. Over het loon is 55 procent van de werknemers tevreden. De voorbije jaren was dat minder dan de helft.

Minder flexibel

Dat werknemers meer gefocust zijn op het evenwicht tussen werk en privé blijkt ook uit de verminderde bereidheid om extra inspanningen te doen en flexibel te zijn. "Vooral de interne jobmobiliteit en de bereidheid om in het buitenland te gaan werken, zijn sterk afgenomen", zegt De Braekeleer."

"Het is vooral generatie Z, de schoolverlaters van 18 tot 24 jaar, die het meest openstaat voor verandering. Dat is logisch, want ook al zijn ze pas begonnen, ze hebben sneller zin om andere dingen te proberen. Dat uit zich echter ook in een veel lager engagement tegenover de eerste werkgever."

Volgens de Tempo-Team studie zijn Belgen en Nederlanders minder flexibel dan werknemers uit Duitsland en Luxemburg. Het gebrek aan flexibiliteit weegt zwaar door in de ontevredenheid van werkgevers. Voor hen is dit een belangrijk criterium. Toch blijven negen op de tien werkgevers tevreden tot zeer tevreden over hun personeel.

(bvdb)

Verschillen in flexibiliteit werknemers 13 april 2011
Anderen bekeken ook