Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 274

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Hoe scoor je op een sollicitatiegesprek?

Hoe meer werklozen, hoe harder de sollicitatierondes. Ze duren steeds langer en dikwijls moet je binnen één bedrijf langs verschillende gesprekspartners passeren. Hoe pak je dat aan?
#

1. Neem het eerste telefoongesprek meteen serieus

Overboekte hr-afdelingen gebruiken het eerste telefoontje al om een eerste selectie door te voeren uit de massa’s binnengelopen sollicitaties. De sollicitatieronde start daar al, ben je daar dus van bewust. Bereid je er op voor zoals op een klassiek sollicitatiegesprek. Het is best dat je je cv van buiten kent, en nog weet bij wie je voor welke functie hebt gesolliciteerd.

2. Bereid je voor op meerdere gesprekspartners

In één sollicitatieronde 5 mensen of meer zien, is geen uitzondering meer. Soms zelfs op dezelfde dag. Met een goede voorbereiding en strategie kan je deze test met glans doorstaan. Probeer zo snel mogelijk te achterhalen wie je allemaal gaat zien, inclusief de naam en functie. Google hun namen, zodat je de gesprekken op maat kan voorbereiden.

Zijn er opeenvolgende interviews gepland, zorg dan voor een consistent verhaal en probeer in je antwoorden opmerkingen van vorige interviewers te verwerken. Dat toont aan dat je goed kan luisteren en snel nieuwe informatie kan verwerken.

3. Focus op hoe jij het bedrijf kan helpen

“Vertel eens iets over jezelf” is een instinker waarmee de recruiter wil te weten komen hoe jij zijn bedrijf van dienst kan zijn. En daar kan je maar beter op voorhand over nadenken. Geen algemene voorbereiding, maar een op maat per sollicitatie.

Goede antwoorden geven doe je het best volgens de STAR-methode. STAR staat voor: Situatie, Taak, Activiteiten, Resultaat. Uitgangspunt van deze techniek is dat het verleden de beste maatstaf is om te achterhalen hoe je je in de toekomst zal gedragen. Recruiters gebruiken zelf ook vaak de STAR-methode om zicht te krijgen op de specifieke competenties die heel belangrijk zijn voor hen.

4. Zorg voor een "klik"

Probeer binnen de eerste minuten een band op te bouwen met je gesprekspartner. Bijvoorbeeld door te beginnen over een voorwerp dat op zijn bureau staat of over iets dat je bij de voorbereiding te weten bent gekomen over hem. Zorg wel dat je interesse oprecht overkomt, een recruiter heeft dit snel door en anders heb je er al meteen gelegen. De beste manier is om bij je uitleg jezelf al meteen te beschouwen als werknemer van het bedrijf, spreek dus over “we”.

5. Houd je manieren

Klinkt logisch, maar veel sollicitanten maken al direct een slechte eerste indruk doordat ze niet vriendelijk genoeg zijn. Zelfs hier kan je dus het verschil maken. Op een sollicitatieronde ontmoet je veel mensen binnen het bedrijf: de receptionist, toekomstige collega’s … Hun mening over jou heeft een grote invloed op het beeld dat de recruiter van je zal vormen. Onthoud hun namen, dit kan van pas komen als je nadien wil bellen om te weten te komen of er al een beslissing is gevallen over je sollicitatie. Door na de sollicitatieronde top of mind te blijven bij de recruiter, verhoog je immers je kansen. Probeer daarvoor te balanceren op de dunne lijn tussen opdringerig en vriendelijk.

(mr) – Bron: moneywatch.bnet.com 

4 oktober 2010
Anderen bekeken ook