Collega's
Vorige

1 van 575

Volgende
Volgend artikel:

Samen met je collega's sporten: ja of neen?

Hoe overleef jij je collega’s? 5 tips

Hoe overleef jij je collega’s?
Heb je een baas die destructief communiceert? Of een collega die je gezag ondermijnt? Dat zorgt voor een negatieve sfeer én flink wat frustraties. De oplossing? De neerwaartse spiraal doorbreken. Dat is niet gemakkelijk, maar met de tips van auteur Thea Bombeek raak je al een heel eind.

In haar boek ‘Hoe overleef ik mijn collega’s? – Tools voor zelfvertrouwen op het werk’ omschrijft Thea Bombeek allerlei tips om het negatieve roer op de werkvloer om te gooien. Als professioneel coach richt Thea zich beroepsmatig op authentiek leiderschap, zelfvertrouwen, zelfontplooiing, zingeving en burn-out. Ze is ook veelgevraagd spreker en gastdocent aan de Sociale Hogeschool van Gent.

Enkele tips...

1. Stop met streven

Je ergert je blauw aan die ene collega die voortdurend roept hoeveel werk hij of zij heeft, terwijl jij bijkomende opdrachten braafjes aanneemt en je stapel alleen maar aandikt. Logisch dat je baas jou eruit pikt: de chronische klagers ontspringen de dans. De oplossing? Durf op tijd aangeven dat de grenzen van jouw werklast bereikt zijn. Je baas ziet immers niet dat jij meer doet dan je collega’s.

2. Bye, bye frustraties. Hello, focus!

Kritiek uiten, of collega's uitdrukkelijk wijzen op wat ze fout doen, kan opluchten. Die directe benadering kan je ook het gevoel geven dat je je problemen aanpakt. Maar als die frustraties blijven komen, loop je het risico dat je je medewerkers demotiveert en jullie band verzwakt. Focus daarom liever op wat de mensen rondom je wél goed doen. Probeer dagelijks minstens één compliment te geven. Positieve boodschappen leveren véél meer op.

3. Teamwork!

Perfectionisten werken graag alleen: wat je zelf doet, doe je beter, toch? Maar het wordt problematisch als je niet inziet dat je voor sommige dingen nu eenmaal hulp nodig hebt. Durf anderen te vertellen dat je het even niet meer weet. Vraag een collega om advies of om hulp voor dat ene zware project. Laat je baas of HR-manager gerust weten dat het even te veel is. Roep eventueel zelfs de hulp in van een coach om je manier van werken te evalueren. Het zal je werklast alleen maar verlichten.

4. Alarmbel!

'Het is overal wel iets.' 'Het ligt aan mij, ik trek het me te fel aan.' 'Ik ben overgevoelig.' Herkenbaar? Enige mate van zelfreflectie en relativering is wenselijk, maar drijf het niet te ver door. Soms is een collega of een baas onherroepelijk destructief. Dat hoef je niet te aanvaarden. Trek aan de alarmbel, of vraag je in extremis af of je niet gelukkiger zou zijn met een andere job.

5. En ... actie!

Lees eens een goed boek. Best niet tijdens het werk, dat zal je werkgever niet appreciëren. Maar een helder boek met nieuwe inzichten die relevant zijn voor jouw situatie, kan helpen. Belangrijk is om die inzichten ook daadwerkelijk om te zetten in de praktijk. Je kan een bibliotheek vol zelfhulpboeken verslinden: als je niet actief probeert toe te passen wat je leert, verspil je je tijd. Stel na het lezen een actieplan op, en evalueer welke veranderingen je doorgevoerd hebt.

(em) 

Nog meer tips om bedrijfsschorpioenen de baas te kunnen? Haal dan ‘Hoe overleef ik mijn collega’s? – Tools voor zelfvertrouwen op het werk’ van Thea Bombeek in huis! 

11 oktober 2018
Anderen bekeken ook