Hoe moet een zelfstandige sociale bijdragen betalen?

Een zelfstandige moet zich bij een Sociaal Verzekeringsfonds naar keuze aansluiten. De sociale bijdragen die door de Sociale Verzekeringsfondsen geïnd worden, dekken vier sectoren van het sociaal statuut: pensioen, kinderbijslag, faillissementsverzekering, gezondheidszorgen en ziekte-uitkeringen.

27 september 2013

Delen

De sociale bijdragen moeten per kwartaal betaald worden en zijn ondeelbaar, zelfs wanneer je je zelfstandige activiteit niet het hele kwartaal uitgeoefend hebt.

De bijdragen van een heel jaar worden normaal berekend op basis van het bedrag van de netto beroepsinkomsten van drie jaar daarvoor (referentiejaar). Bij je eerste 3 jaren als zelfstandige betaal je voorlopige bijdragen, die dan achteraf aangepast worden.

De bijdragen komen overeen met een percentage van de inkomsten en bedragen ongeveer 22,5 procent van je beroepsinkomsten. Voor de berekening van de bijdragen worden de beroepsinkomsten van het referentiejaar geïndexeerd.

Als je jaarinkomen lager ligt dan een bepaald bedrag (1.419,49 euro EUR in 2013) betaal je als zelfstandige in bijberoep geen sociale bijdragen. Als je het bijberoep stopt binnen het jaar, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op terugbetaling van de betaalde bijdragen.

i.s.m. Securex    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.