Hoe maak je een geslaagde carrièreswitch?

Toe aan een nieuwe carrière? Maak de switch!

Ontslagen, of gewoon je job moe? Overweeg dan eens om je loopbaan een andere wending te geven. Als je de volgende tips in acht neemt, word je er vast beter van.

 1. Wees zeker
  Ben je wel zeker dat je aan een andere carrière toe bent of vallen die minpuntjes in je job nog aan te passen? Enkel als je er zelf van overtuigd bent dat verandering voor jou de enige optie is, zullen anderen – onder wie ook (toekomstige) werkgevers – geloven dat dit voor jou de juiste stap is.
 2. Kijk naar je centen
  Bekijk hoe het met je financiën zit. Een nieuwe wending kan immers betekenen dat je weer onderaan de ladder moet beginnen en dus moet inleveren qua loon.
 3. Wat kan je?
  Maak een overzicht van je interesses en capaciteiten. Waar heb je aanleg voor en welke jobs liggen daarvan in het verlengde? Je kan ook overwegen om cursussen te volgen zodat je die talenten nog aanscherpt.
 4. Laat het weten
  Spreek veel mensen aan over je plannen, ook degene die je minder goed kennen. Zij kijken met een andere blik naar je plannen en kunnen je advies geven waar je zelf misschien nooit was opgekomen.
 5. Wacht het moment af
  Doe niets overhaast. Het kan enkele jaren duren om je carrière op een succesvolle manier om te zwaaien. Neem verschillende mogelijkheden onder de loep en informeer je. Een slechte keuze is immers vaak (te) snel gemaakt.
    

Meer info over Carrière , Loopbaanbegeleiding

23/07/2009