Hoe leven de mensen die je iPhone maken?

Iedereen wil tegenwoordig een iPhone, maar de arbeiders die hem produceren willen het liefst een proper bed en een eigen badkamer. Een blik achter de schermen van de productie van de iPhone en de iPad levert onthullende beelden op.

5 november 2010

Delen
Shenzhen, China. Hier worden dagelijks 137.000 iPhone 4’s gemaakt. Het technologiebedrijf Foxconn produceert in Shenzhen naast de nieuwe iPhone 4 ook de iPod en de iPad.


De arbeiders werken er niet alleen, het 2,1 vierkante kilometer grote complex is ook letterlijk de thuis van enkele honderdduizenden werknemers. Op deze foto zie je een van de oudere slaapzalen, de nieuwste (mannelijke) werknemers moeten hier slapen. De vrouwen slapen in andere gebouwen.


In 2010 pleegden al 11 werknemers zelfmoord. Vermoedelijk door de te hoge werkdruk. Sinds die zelfmoordgolf is elk gebouw op het Foxconn complex uitgerust met netten. Ze missen hun effect blijkbaar niet: sinds de installatie van de netten in mei is er geen enkele werknemer meer uit het leven gestapt. En dat allemaal voor een telefoon die iedereen per se wil hebben …


De gangen moeten clean blijven, de temperatuur wordt laag gehouden en er is amper verlichting om energie te besparen. Zo kunnen ook de werknemers met een late shift overdag beter slapen.


Een slaapzaal. 8 werknemers slapen in 4 stapelbedden, in een kamer even groot als een garage voor 2 auto’s.


Toiletgerief gestapeld in een kast.


Fitnesstoestellen tussen de verschillende gebouwen. Het lijkt wel een speeltuin voor kinderen.


De wasplaats in een van de nieuwere gebouwen. Hier kunnen de arbeiders zichzelf en hun kleren wassen. Het balkon wordt gebruikt als droogplaats. De uitbating van de leefruimtes werd onlangs uitbesteed aan een externe lokale firma, een poging om de leefomstandigheden te verbeteren.


Op elke verdieping is er een televisiekamer. Een kleine tv voor veel volk. Ironisch genoeg maken deze arbeiders ook de modernste flatscreens voor de grootste merken ter wereld.

(mr) - Bron: gizmodo.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.