Hoe finetune je een tarwemaalderij?

“Mijn stage beviel zo goed dat ik gewoon gebleven ben.” (Sarah Mouton, Productie-ingenieur Dossche Mills)

De hoge maalderijgebouwen van Dossche Mills bepalen al sinds de negentiende eeuw mee het stadsbeeld van Deinze. Tarwebloem, het eindproduct dat hier geproduceerd wordt, is de basisgrondstof voor brood en gebak. Productingenieur Sarah Mouton laat ons kennismaken met een verrassend grote werkgever die haar een gevarieerde, mobiele job biedt.

Dossche Mills maakt bloem voor bakkerijen en koekjesfabrieken. Het bedrijf koopt tarwe in, vermaalt het en creëert recepturen op basis van bloem voor patisserie- en meergranenmixen, zowel voor de artisanale ambachtelijke bakker om de hoek als voor grote industriële bakkerijen. Productingenieur Sarah Mouton vertelt over haar werk op de R&D-kwaliteitsafdeling, waar ze zorgt voor productkwaliteit en -ontwikkeling. “Dit is mijn vijfde jaar bij Dossche Mills”, steekt Sarah van wal.

“In 2011 liep ik stage tijdens mijn studies toegepaste bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent. Het beviel mij én de mensen hier zo goed dat het voor de hand lag dat ik bleef. Eerst werkte ik vooral intern, maar daarna kreeg ik meer verantwoordelijkheid over projectbeheer bij klanten. Twee jaar geleden hielp ik bijvoorbeeld mee om de nieuwe maallijn van onze site in Merksem op te starten: heel intensief. De overnames van maalderijen in Nederland en Geel hebben mijn job ook interessanter gemaakt. Ik heb die bedrijven van binnenuit leren kennen door er projecten te beheren. Het productieproces voor tarwebloem verschilt overal toch lichtjes. Mijn job werd er alleen maar veelzijdiger door.”

Productielijnen in een maalderij verschillen sterk van andere voedingsproducenten. Een maalderij bestaat uit verschillende verdiepingen: het productieproces verloopt verticaal. De tarwe komt binnen op een breker, de fracties gaan naar boven in een zifter en elk van de fracties wordt meerdere keren opnieuw gezift en gemalen om zoveel mogelijk bloem te kunnen afscheiden. In biologische termen: het endosperm of kiemwit waar de bloem in zit en de verder te vermalen (zemel)deeltjes worden steeds verder gescheiden.

Formulatie

Wat betekent dat nu voor een productingenieur? “Ik ben ingedeeld bij R&D, maar we ontwikkelen vooral producten voor klanten”, vertelt Sarah Mouton. “We bieden de industriële bakkerijen technische ondersteuning, terwijl de proefbakkers dat voor de kleinere bakkerijen doen. Hoewel ‘klein’ relatief is: er zijn artisanale bakkers die twee ton bloem afnemen, anderen wel duizend ton. Ik hou me vooral bezig met begeleiding en technische ondersteuning, maar we zijn ook het aanspreekpunt voor de vertegenwoordigers bij problemen. Daarnaast beheer ik interne projecten: producten optimaliseren, de formulatie op punt zetten op het vlak van kostprijs en productieproces, mengers wisselen, … het is een constant leerproces. Inhoudelijk blijf ik groeien.”

Dossche Mills
Dossche Mills is geen klein bedrijf: er verschijnen regelmatig nieuwe jobs op de website. Momenteel is er een kwaliteitsmanager nodig voor de site in Merksem, (product)kwaliteits- en productingenieurs die instaan voor de recepturen en technische ondersteuning bij klanten en een sales manager Europe. Chauffeurs en productiearbeiders – in twee- of drieploegenstelsel – en lijnverantwoordelijken zijn gegeerd. “Zelf heb ik veel collega’s met dezelfde achtergrond”, zegt Sarah Mouton.

“Goed voor een hechte sfeer. De lijntjes zijn kort, je loopt gewoon binnen bij de directie met een vraag of een opmerking. In de maalderijen heb ik veel interactie met de molenoperatoren. Leuk! Omdat we constant investeren in de installaties blijft mijn job boeiend: formulaties bepalen, data omzetten naar SAP, recepturen aanpassen, ... Aan kandidaat-collega’s vertel ik dat Dossche Mills meer afwisseling en kansen biedt dan je zou denken.”

“Elke dag bloem voor vier miljoen gezinnen”

In 1875 werd de molen na een brand heropgebouwd, maar het bedrijf bestaat al veel langer. “In die zin zijn we een traditioneel bedrijf”, zegt Kristof Dossche, CEO van Dossche Mills. “In 1974 kwam het in onze familie via mijn grootvader. Momenteel telt Dossche Mills 285 werknemers. We hebben maalderijen in Deinze, Merksem, Geel en Renesse (NL). De hele groep, met de vier andere units Gourmand, Mexma Food en Flinn, telt 600 mensen. Ondanks de schommelingen van de grondstofprijzen is dit een zekere sector. Naar brood is er altijd vraag.”

Een stabiele, vrij grote werkgever dus. “Klopt, we hebben een honderdtal bedienden: een groot salesteam, product- en kwaliteitsingenieurs en het backoffice”, valt personeelsmanager Vangi Thijs in. “Dat zijn vooral industrieel en bio-ingenieurs. Ze kiezen voor de stabiliteit en de groei, en de voordelen van een familiebedrijf dat toch internationaal gaat. In de productie werken een 130-tal operatoren. De productieoperatoren die hier aan de slag gaan, komen vaak uit andere voedingsbedrijven. Daarnaast is er een grote transport- en logistiekafdeling. Ook schoolverlaters zijn welkom. Opleidingstrajecten zijn er voor iedere starter: dat gaat van leren bakken tot je specifieke jobinhoud.”

Innoveren

Het bedrijf verkoopt meer dan bloem, zegt CEO Dossche, want de belangrijkste pijlers zijn kwaliteit en persoonlijke service. “Bijvoorbeeld op het vlak van continuïteit in de verhoudingen van hun broodingrediënten hebben bakkers aan ons een echte partner. We houden permanent salesteams en productingenieurs in het veld om back-up te bieden. Onze proefbakkers geven demo’s en staan in voor technische ondersteuning. We hebben zelfs een heuse industriële bakkerij als opleidingscentrum op ons bedrijfsterrein.”

En valt er veel te innoveren? Bloem is tenslotte bloem … “Wanneer klanten nieuwe bakkerijproducten ontwikkelen, begeleiden wij hen daarbij door samen recepturen te ontwikkelen en te implementeren. Onze innovatie is heel klantgericht.” Voor kandidaat-medewerkers is klantgericht zijn haast nog belangrijker dan wat je allemaal kan, besluit Vangi Thijs. “We zoeken het juiste DNA, een klik en herkenning. Respect voor meningen, teamspirit en betrokkenheid staan voorop en we geven je graag véél verantwoordelijkheid. Je wordt CEO van je eigen functie, zeg maar. Alle nieuwe ideeën zijn bespreekbaar, in een open cultuur met korte communicatielijnen. Ook integriteit en betrouwbaarheid zijn essentieel: als voedingsbedrijf is dat superbelangrijk, want onze bloem is goed voor de dagelijkse broodconsumptie van vier miljoen gezinnen. Een enorme verantwoordelijkheid.”

(wdh)

Meer info over Welke job past bij mij? , Waar vind ik jobs? , Jobs met toekomst

16/01/2016