Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 274

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Hoe een eerste van een tweede sollicitatiegesprek verschilt

sollicitatiegesprek
Proficiat! Je bent uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek. Je bent er bijna, maar nog niet helemaal. In die tweede ronde geldt dezelfde sleutel tot succes: voorbereiding, maar… op een andere manier.

Een eerste sollicitatiegesprek is altijd stressen. Wat doe je aan? Wat moet je zeggen? Wat gaan ze vragen? Je maakt een eerste indruk en hoopt op het beste. Wanneer je dan wordt uitgenodigd voor een tweede ronde, dan begint de stress opnieuw... Maar wat doe je anders in vergelijking met ronde één?

Waar kan je je aan verwachten in een tweede gesprek?

Je werd geselecteerd na het eerste gesprek, dus ze willen meer over je te weten komen. Een eerste belangrijke factor waar ze naar zullen polsen zijn je persoonlijke interesses en bekwaamheden om te zien of je in het team zou passen. Vaak vindt een tweede gesprek ook niet plaats op dezelfde locatie als het eerste gesprek. Het kan zijn dat ze je bijvoorbeeld in een informele omgeving zullen plaatsen om te kijken hoe je reageert onder andere omstandigheden. Een andere mogelijkheid is dat ze wel eens willen testen hoe je reageert onder druk door een strengere interviewer mee aan tafel te brengen.

Hoe dan ook is het belangrijk om voorbereid te zijn. Als het gesprek plaatsvindt met iemand nieuw erbij, bereid je dan zeker voor op vragen die al eens gesteld zijn. Ga eens door je notities van het vorige gesprek en denk na wat je zou antwoorden op hun vragen. Na de vorige keer zijn er je vast ook wel wat nieuwe vragen te binnen geschoten. Dat zal bij hen ook het geval zijn, dus zullen ze nieuwe vragen voor je hebben...

Wat willen ze weten?

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een tweede gesprek, moet je weten welke vragen ze je gaan stellen. Vaak zullen het open vragen zijn en zullen ze je meer op de rooster leggen. Wees maar zeker dat ze zullen doorvragen naar je eerdere jobs en persoonlijke skills die je daar hebt ontwikkeld. Bereid je hierop voor door na te denken over hoe je projecten en uitdagingen in het verleden succesvol hebt volbracht.

Een tweede vraag die je sowieso op je bord krijgt, als ze je nog niet werd gesteld, zijn je ambities op carrièrevlak. Het kan ook zijn dat ze deze vraag stellen als “waar zie je jezelf binnen 5 jaar?” of iets dergelijks. Wat je potentiële werkgever eigenlijk wil weten is wat jij wil bereiken, ongeacht of je nu in hun bedrijf blijft of niet.

Verder kunnen ze je ook vragen wat je verwacht als loon, hoe je in een team kan werken, welke bedrijfscultuur je verwacht of graag zou willen, ... Dit gebeurt allemaal, zoals al eerder gezegd, om te zien of je in hun team zou passen. Gesprekken in de tweede ronde duren vaak ook langer, dus plan je schema voor deze dag niet te strak. Je wilt immers niet in het midden van zo’n belangrijk gesprek moeten opstappen.

Wil je de job écht?

“We hebben goed nieuws voor jou”... De kans bestaat dat je de job aangeboden krijgt tijdens het gesprek zelf. Denk hier wel eerst goed over na. Bedank hen zeker voor de kans die ze je geven, maar accepteer de job nog niet meteen. Vraag tijd om na te denken, maar vraag ook wanneer ze van jou een antwoord verwachten.

Heb je het gevoel dat je misschien niet past in hun plaatje? Twijfel je, omdat je wel een mooi loon krijgt, maar is de job niet jouw ding? Een job accepteren heeft een effect voor een lange periode. Zeg dus niet meteen ja door de extase van het moment, overweeg nog eens alle factoren en geef daarna pas een definitief antwoord.

(mr) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook